Göteborgs universitet fick pengar till flest utbytesprojekt av alla universitet och högskolor i landet i den senaste utlysningen av Linneaus-Palme från Universitets- och högskolerådet. Hälften av GU:s beviljade projekt gäller Sahlgrenska akademin.
Linnaeus-Palme är ett internationellt utbytesprogram som ska stimulera samarbete mellan universitet och högskolor i Sverige och i utvecklingsländer. Syftet är att öka den svenska högskolans internationalisering.
Genuint intresse för internationalisering
I den ansökningsomgång som just avslutats fick Göteborgs universitet igenom 21 projektansökningar. Tolv av dessa har huvudsökanden från Sahlgrenska akademin. Göteborgs universitet fick totalt drygt 3 500 000 kronor från Linneaus-Palme, varav drygt 1 300 000 gick till projekt vid Sahlgrenska akademin. Sahlgrenska akademin beviljades medel för projekt i Uzbekistan, Tanzania, Sydafrika, Chile, Nepal, Palestina, Rwanda, Uganda Indien och Jordanien.
Särskilt framgångsrik var institutionen för vårdvetenskap och hälsa, som fick fem projekt godkända.
– Det finns ett genuint intresse för internationalisering både bland personal och studenter, och internationalisering är en prioriterad fråga för institutionsledningen, säger den internationaliseringsansvariga läraren Bibi Kennergren, som står som huvudsökande för fyra av projekten.
Tre etablerade, ett nytt
Bibi Kennergrens fyra beviljade ansökningar gäller utbyten med universitet i Indien, Jordanien, Självstyret Palestina och Uganda.
– Jag har sökt medel för ett år i taget, framförallt för att situationen i vissa länder är instabil och det kan ske hastiga förändringar. Det har varit möjligt att söka för två år i taget, men för att få det andra årets pengar måste en interrimsrapport skrivas, och det är lika mycket jobb med den, som att göra en ny ansökan, säger Bibi Kennergren.
Hon berättar att hon märkt att intresset bland lärarna på institutionen ökat markant de senaste åren, och att det kan bero på att kollegor som deltagit i utbyte kommit hem och berättat entusiastiskt om sina erfarenheter.
Nya och nygamla kontakter
Makerere University i Uganda är ett helt nytt samarbete som ska omfatta sjuksköterske- och barnmorskeprogrammet. Första steget är en planeringsresa där två lärare från vardera lärosätet besöker varandra för att planera fortsättningen på samarbetet.
I Indien har institutionen etablerat en relativt ny kontakt med Hyderabad Karnataka Education Society (HKES), College of Nursing, satellit till University of Hyderabad.
– Planeringsresa är genomförd, och nu fick vi medel till lärarutbyte, vilket vi hoppas mycket på. I tidigare kontakt med annan utbildning, misslyckades vi i samarbetet, beroende på att vi aldrig fick någon lärare från vår dåvarande samarbetspartner, så vi beslöt att upphöra med det samarbetet, säger Bibi Kennergren.
Samarbetet med University of Jordan, Amman har pågått i flera år, och satsningen har främst skett på lärarutbyte, men inom överskådlig framtid ska det ske studentutbyte igen.
Samarbetet med Al-Quds University i Självstyret Palestina är inne på sitt tredje år, och i år fick institutionen också medel för studentutbyte, något som Bibi Kennergren ser fram emot:
– Det är värt så mycket för våra studenter att lära känna andra traditioner och synsätt, och få inblick i hur människor i konfliktområden förhåller sig till sin situation.
Flest men inte mest
Trots att Göteborgs universitet fick finansiering av flest projekt bland landets universitet och högskolor var det inte vårt universitet som tilldelades mest i pengar räknat. Istället var det Högskolan i Jönköping som beviljades finansiering för fem projekt färre, men ändå fick nästan en miljon mer än GU.
– De är bra på att tänka strategiskt och utnyttja sina nätverk som ofta är knutna till frikyrkan, konstaterar Bibi Kennergren.