..Malin Levin som kartlägger vad som händer i hjärtat efter en infarkt. Du är en av åtta unga forskare som snart ska dela med
er av era rön. Du kallar ditt anförande ”Everybody´s got a hungry heart” – om hjärtats hunger. Det låter som en Springsteen-låt. Varför?
– För att hjärtat är ett organ som använder lipider, fett, som bränsle vid normal funktion. Det ställer om till socker vid en infarkt – för att säkra tillgången på energi. Samtidigt sker en kraftig inlagring av lipider i hjärtat som kan leda till inflammation, celldöd och en försämrad hjärtfunktion.
Vad vill du med din forskning?
– Vi hoppas kunna identifiera proteiner som påverkar hjärtfunktionen vid en infarkt. I förlängningen hoppas vi kunna förhindra att fel fett lagras i hjärtat vid en infarkt, för att minska skadans utbredning och förbättra hjärtats funktion.
Du och dina unga forskarkollegor ska inspirera och ge råd på Young Scientists Day tisdagen den 21 maj. Ni ska också berätta hur man med framgång söker, och får, anslag. Vad ledde in dig på forskning, vilka personliga egenskaper drev på?
– Jag är nyfiken och kanske lite envis. Det är väldigt roligt att min forskning nu uppmärksammas och att jag får berätta om mitt arbete. Jag är molekylärbiolog och forskade under min doktorandperiod om adrenerga receptorer och hjärtsvikt. Efter det ville jag lära mig mer om metabolism och fysiologi och sökte mig till Gladstone Institutes* i San Francisco. Efter tre och ett halvt år som postdok kom jag tillbaka, hit till Wallenberglaboratoriet. Jag har hela tiden fått väldigt mycket stöd av seniora forskare. De delar med sig av sin tid, erfarenhet och kunskap – för att coacha yngre. Det är oerhört värdefullt.
Vilka råd ger du till forskare, ännu yngre än du och dina sju kollegor, som funderar på en forskarkarriär?
– Tänk i god tid på om du vill göra akademisk karriär. Lyssna på råd. Fråga – hela tiden. Utvärdera. Låt andra läsa och kommentera dina ansökningar till forskningsfinansiärer. Jobba hårt.
– Jag har tagit mina beslut med hjärtat, till exempel att doktorera och göra postdok, och valt det jag tycker är roligt. Det har blivit bra ändå. Kanske borde jag ha varit lite mer strategisk men jag har haft tur. Det är en otrolig lyx att, som jag, få gå till ett roligt jobb varje dag.
*Läs mer om Gladstones Institutes – och omShinya Yamanaka, MD, PhD, Gladstone Senior Investigator, var en två Nobelpristagare i medicin 2012.