Kan träning och KBT före en ryggoperation korta sjukskrivningen efteråt?
Nu får Mari Lundberg, sjukgymnast och medicine doktor, nära tre miljoner kronor för att komma fram till ett svar.
– Jag vill vara med och förbättra vården för de med långvarig smärta, säger hon.
Ryggsmärta är ett stort problem för många. Allt fler genomgår en steloperation i ländryggen för att slippa ha ont. Mari Lundbergs forskningsprojekt ska kartlägga vilken inverkan träning och kognitiv beteendeterapi, KBT, har. Kan insatser före operationen korta den tid patienten är sjukskriven efteråt?
– Smärtan är ett skydd men det är oftast bra att våga röra sig ändå, säger Mari Lundberg.
Störst betydelse
Hon beskriver de tre delar smärtan består av: den känslomässiga (affektiva), tankarna (kognitiva) och sensoriska (nociceptiva).
– Tankarna om och kring smärtan har störst betydelse för hur vi upplever den, säger Mari Lundberg, som också har läst psykologi.
Ryggpatienten kan behöva hjälp och guidning, att sortera dessa tankar. Vad är jag rädd för?
– Många brottas med sin vardag och har mycket ont. Men att vänta tills man är helt smärtfri är inte rätt väg, säger Mari Lundberg.
Kvitto på kvalitet
I studien ingår 160 patienter som opereras för ryggproblem i Västra Götaland. Hälften av dem får pröva träning och KBT innan ingreppet, hälften får traditionell vård. AFA Försäkring har beviljat 2856000 kronor till projektet.
– När jag fick beskedet så tänkte jag: Äntligen! Att söka forskningsmedel är en lång process och det händer att man är på väg att ge upp. När det går vägen, då är det som ett kvitto på kvalitet, säger Mari Lundberg.
Hon blev färdig sjukgymnast 1992 och disputerade 2006. Idag är hon docent vid Sahlgrenska akademin, studierektor vid Vårdalinstitutet och ledamot i förbundsstyrelsen för LSR, Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund.