Regeringen vill att fler studenter från Sverige ska ha möjlighet att studera på de allra främsta universiteten i världen. Bland annat därför har regeringen nu beslutat om propositionen Studiemedel i en globaliserad värld.
Drygt 30 000 studerande från Sverige läser varje år med studiemedel utomlands. För att skapa ett mer effektiv studiemedelssystem för utlandsstudier och för att underlätta för dessa studerande presenterar regeringen en rad förändringar:
– Dagens landsspecifika studiemedelsbelopp bör ersättas med det enhetliga belopp som ges vid studier i Sverige (9 776 kronor per studiemånad 2013).
– För att inte begränsa de studerandes internationella rörlighet bör det införas ett nytt merkostnadslån för utlandsstudier (ungefär 2 400 kronor per studiemånad 2013).
– Studerande bör vidare ges möjlighet till ett betydligt högre lån för att täcka undervisningsavgifter också vid dyrare toppuniversitet.
Större möjligheter att låna till höga undervisningsavgifter kräver dock effektiva åtgärder för att motverka fusk. CSN ges därför i uppdrag att ytterligare motverka risken för felaktiga utbetalningar vid utlandsstudier.
I propositionen presenteras också vissa EU-anpassningar, t.ex. att rätten till studiemedel för gymnasiala studier och till tilläggslån bör vara densamma inom EU som i Sverige.
För att ge de studerade möjlighet att anpassa sig till ett förändrat regelverk föreslås bestämmelserna träda i kraft den 1 juli 2015.
– Att människor studerar utomlands är bra både för individen och för samhället. Nu gör vi studiemedlen mer flexibla och möjliggör för fler att gå på toppuniversiteten, säger biträdande utbildningsminister Maria Arnholm.