Bästa skyddet mot övervikt är arbete. Sockerberoende är en myt. Och tålamod är avgörande för den som vill gå ner i vikt.
Möt Ingrid Larsson – utnämnd till Årets dietist 2013.
Hon betonar sin vetenskapliga förankring.
Ingrid Larsson betonar sin vetenskapliga förankring. Den är självklart viktig i hennes undervisning på dietistprogrammet och forskning på Sahlgrenska akademin – men också i mötet med patienterna på obesitasmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Förklaringen är enkel:
– Inget område är så fyllt av myter och fördomar som fetma och övervikt. Många försöker kontrollera sin vikt och har egna erfarenheter. Jag gläds åt uppmärksamheten i media. Journalister är väl pålästa och de flesta lägger sig vinn om vetenskapliga fakta, säger hon.
Hon är specialiserad på vuxna med fetma – vuxenobesitas. Hon brukar fråga sina patienter, som ofta är föräldrar, varför de vill ändra sina kostvanor. Svaret är påfallande ofta detsamma: ”Jag vill inte att mina barn ska råka ut för den mobbning och stigmatisering som drabbar personer som är överviktiga”.
Bästa skyddet mot fetma
Här finns inga snabba genvägar men Ingrid Larsson konstaterar:
– Allra bästa skyddet mot fetma är att ha ett arbete. Till en viss del handlar det om den socioekonomiska situationen – men allra mest om det rent vardagliga. Att få struktur, komma ur sängen på morgonen, äta på regelbundna tider.
Begreppet ”sockerberoende” har man inte kunnat verifiera vetenskapligt hos människa.
– Det handlar inte om sockret i sig utan om förpackningen. Ställ fram en skål med sockerbitar, ingen vill äta mer än en eller två, sen blir det äckligt. Det är socker i kombination med fett, smak och konsistens som lockar. Då först hände något.
Vilken diet ger då bäst resultat på lång sikt?
– Att äta färre kalorier – mindre portioner – det är odiskutabelt. Och ju mer varierat vi äter, desto näringstätare. Grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, fullkorn, fisk, magra mejeriprodukter, olja. Och nötter, fast där får man ha lite koll.
Såg ut som sparrisar
På äldre fotografier är de flesta människor påtagligt normalviktiga.
– Jämför skolkort från 1960-talet med dagens bilder. Då såg nästan alla ut som sparrisar och bara någon enstaka vägde mer. Idag är det fler barn som bär på fler antal kilo, säger Ingrid Larsson.
Men en förändring kan vara på gång. För första gången verkar energiintaget sjunka per dag och person i USA. Här finns numera National Weight Control Registry, ett register över personer som lyckats gå ner minst tio procent av sin kroppsvikt – och hålla vikten i minst tolv månader. Sju faktorer är gemensamma för de flesta som lyckats:
1. Ät regelbundna måltider
2. Frukost varje dag
3. Minska på energi- och fettintaget
4. Skriv ner vad du äter
5. Väg dig regelbundet
6. Fysisk aktivitet varje dag
7. Ha tålamod – låt viktnedgången ta tid
Ingrid Larsson tog emot utmärkelsen Årets dietist på yrkesförbundet Dietisternas Riksförbund årsmöte i Göteborg i mars. Hon premieras för ”sina insatser som kunskapskälla och som förebild för sina kollegor, och hennes hängivna sätt att bedriva sitt arbete och forskning kring det komplexa området obesitas (fetma)”.
– Ett erkännande, omtumlande och överraskande, säger hon.
Hon firade med att skriva färdigt en rapport om mat och fetma till SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.