Mannen bakom den unika befolkningsstudien Kvinnoundersökningen har avlidit. Professor emeritus Calle Bengtsson blev 78 år.
– Han var aktiv in i det sista, och deltog fortfarande i artikelskrivandet med goda råd. Så sent som för två veckor sedan var han med vid vårt senaste möte om Kvinnoundersökningen, säger professor Cecilia Björkelund, som tog över ansvaret för Kvinnoundersökningen när Calle Bengtsson drog sig tillbaka:
– Han var en fantastisk person, läkare, handledare och forskare. Han kunde Kvinnoundersökningen innan och utan, och kunde berätta om alla studier som gjorts inom undersökningen. Och han hade ett personligt förhållande med alla som någon gång arbetat med Kvinnoundersökningen, säger Cecilia Björkelund.
Kvinnoundersökningen, som Calle Bengtsson startade 1968, har gett underlag för 24 avhandlingar, däribland Calle Bengtssons egen 1973, om hjärtinfarkt bland kvinnor.
– Det mest fantastiska var hur förutseende han var, hur han planerade för återundersökningar samtidigt som nya åldersgrupper togs in så att det gick att jämföra data över generationerna. Det var framsynt att tänka så, säger Cecilia Björkelund.
En riktig professor
Calle Bengtsson blev professor i allmänmedicin 1983, i kombination med en tjänst som distriktsläkare vid Olskrokens vårdcentral. Han blev en viktig länk mellan Göteborgs universitet och vårdcentralerna i regionen, och stärkte därmed intresset för både forskning och utbildning inom allmänmedicin.
– Som forskare var han oerhört produktiv och arbetade mycket. Han såg samband och sammanhang och verkade förstå mer än de flesta. Han var en riktig professor, minns Cecilia Björkelund.
Hundratals studier publicerade
Totalt har över 300 vetenskapliga arbeten skrivits med Kvinnoundersökningen som grund, och Calle Bengtsson är medförfattare till många av dessa. Studierna har bland annat visat att blodfettet triglycerider är en viktigare riskfaktor för hjärtkärlsjukdom bland kvinnor än kolesterol, och att medelålders kvinnor som bär sina extrakilon över stussen och låren löper betydligt mindre risk för hjärtkärlsjukdom än kvinnor som är runda över magen. Tack vare de blodprover som samlats sedan Kvinnoundersökningen inleddes har forskare också kunnat visa att det är bättre för hälsan att ha lagat sina tänder med amalgam än att inte ha några tänder alls.
– Vi arbetar vidare med Kvinnoundersökningen och hoppas kunna fortsätta erbjuda nya åldersgrupper av kvinnor att delta. 2016 planerar vi för en ny uppföljning, samtidigt som vi följer upp de äldsta kvinnorna som redan ingår i undersökningen, säger Cecilia Björkelund.
2005 utnämndes Calle Bengtsson till hedersdoktor vid Tammerfors universitet i Finland, för sina banbrytande insatser inom området kvinnohälsovård. Han var också hedersledamot i Göteborgs Läkaresällskap.