Ta vara på kompetensen, satsa där klinisk forskning och utveckling redan är stark – oavsett var i landet det är. Då kan life science i Sverige nå framgång.
– Vi aktörer vill ha samarbete över hela landet. Vi har olika styrkor. Låt oss lyfta fram profilerna och satsa. Först då får vi resultat, sa Maria Anvret på frukostseminariet om life science i Myntmatsalen på Sveriges riksdag.
Två riksdagsledamöter från Västsverige hade bjudit in till det morgontidiga seminariet 14 mars: Cecilia Dalman Eek (S) och Hans Rothenberg (M). De ville ha svar på hur Sveriges samlade kompetens inom life science tas tillvara. Varför har AstraZeneca valt att verka i väst? Hur skapar vi ett framgångsrikt samarbete mellan akademi och sjukhus? Hur kan en kommun framgångsrikt stödja life science-klustret?
Ett 30-tal personer hade hörsammat inbjudan.
Presenterade tankar om nuläget
Rektor Pam Fredman, Maria Anvret, professor och senior rådgivare och Marcus Schindler , VP AstraZeneca, presenterade sina tankar om nuläge och framtid. Två, som skulle ha medverkat, satt fast på flygplatsen i Frankfurt: kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Anneli Hulthén och Patrik Andersson, VD Business Region Göteborg.
Marcus Schindler ställde en fråga till Maria Anvret inför seminariet:
– Vad vill du att åhörarna ska minnas särskilt när de går från mötet?
– Inse att alla, vi och andra aktörer inom life science, är beredda att satsa på samarbete. Vi kan inte verka isolerat. Satsningar i Stockholm och på andra orter ska komma till maximal användning. Styrkeområden finns och ska få utvecklas på den svenska life science-arenan där de har bäst förutsättningar, svarade Maria Anvret.
Universitetens roll
Pam Fredman lyfte, under seminariet, fram universitetens roll inom utbildning och kompetensförsörjning.
– Rektorerna för Chalmers och GU har gemensamt ställt sig bakom life science-koordineringen, sa hon.
Maria Anvret konstaterade efter mötet att forskning och innovation i sig inte är en partipolitisk fråga – alla är för satsningar.
– Frukostseminariet blev lyckat eftersom många kom. För flera var det en ögonöppnare att vi nu tänker Sverige som en gemensam life science-region. Nu fortsätter processen med Almedalen som nästa stora mötesplats, säger Maria Anvret.
AstraZeneca vill stärka samarbetet
Fyra dagar efter frukostseminariet 14 mars kom AstraZenecas besked, att företaget vill stärka samarbetet med de akademiska forskningsinstituten och koncentrerar framtida forskning och utveckling till Mölndal, Cambridge i England och Gaithersburg i USA. Läs mer om satsningen i Mölndal här.