Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Läkarprogrammet: Hektiskt arbete väntar om förslaget går igenom

18 mars, 2013

Agneta Ekman, ordförande för läkarprogramskommittén.
Agneta Ekman, ordförande för läkarprogramskommittén.

Stefan Lindgrens förslag kommer inte som en överraskning för Sahlgrenska akademins läkarprogramskommitté. Ordföranden Agneta Ekman tror dock att det kommer krävas ett hektiskt arbete på fakulteten om förslaget går igenom.

Enligt förslaget skulle förändringarna träda i kraft redan höstterminen 2015. I korta drag innebär förändringarna att läkarutbildningen blir en termin längre och studenterna efter sex års utbildning inte bara blir examinerade läkare utan också legitimerade – nuvarande AT-utbildning försvinner. I realiteten blir tiden fram till legitimation därmed minst ett år kortare. Göteborgs universitet får ansvaret för att de läkarstudenter som utexamineras härifrån har den kompetens som krävs för att självständigt arbeta som läkare.
– Kraven för läkarlegitimation ökar, samtidigt som tiden fram till legitimationen blir kortare. Det blir en svår ekvation att lösa, säger Agneta Ekman.

Effektivisering
Lösningen på denna svåra ekvation blir sannolikt att effektivisera dagens utbildning genom att väva in de nya momenten i befintliga kurser. Agneta Ekman poängterar att det är viktigt att fånga upp den kompetens hos till exempel AT-studierektorer som hittills arbetat med AT-utbildning inom sjukvården:
– Vi måste fråga oss om våra lärare inom universitetet har den kunskap och kompetens som krävs för att nå de nya målen i examensbeskrivningen, när det gäller till exempel förbättringsarbete i vården och medicinskt beslutsfattande.
AT-utbildningen ska enligt förslaget ersättas av flera längre kliniska perioder på uppemot fem eller sex veckor på varje plats. Studenternas träning i klinisk kompetens ska successivt öka i svårighetsgrad.

Värnar prekliniska ämnen
De föreslagna förändringarna kommer att kräva en omarbetning av läkarprogrammet, konstaterar Agneta Ekman. Enligt utredningen måste basvetenskaper och kliniska vetenskaper integreras i högre grad. Läkarprogrammet i Göteborg har delvis valt att gå i motsatt riktning, och profilerat basvetenskapen för att väcka intresse hos unga läkare att välja en bana som forskare och lärare och därigenom också säkerställa att det finns lärare inom dessa områden även i framtiden för nya kullar av medicinstudenter.
– Jag är glad att Stefan Lindgren noterar att läkarprogrammet också kan vara grunden för en akademisk karriär inom basvetenskap. Vi tror det är viktigt att inte fragmentera för mycket under utbildningen och hoppas kunna bevara vår struktur.

Remissrunda före beslut
Det förslag som nu har presenterats har diskuterats en längre tid, och innan riksdagen får en proposition att ta ställning till ska förslaget nu ut på en remissrunda.
– Förslaget tar bara upp läkarutbildningen fram till legitimation, och jag hade gärna sett ett större grepp. Det är till exempel oklart om en nybliven läkare ska kunna inleda ST-utbildning direkt efter examen, eller om det ska krävas en viss klinisk verksamhet innan dess, säger Agneta Ekman, som konstaterar att även sjukvården i allra högsta grad kommer att påverkas av att inte längre ha AT-läkare och att även vården behöver ha beredskap för förändringen.

Läkarstudenterna Amanda Westling, Annika Malmborg och Hanna Samuelsson.
Läkarstudenterna Hanna Samuelsson, Amanda Westling och Annika Malmborg.

Blandade reaktioner bland studenterna
Amanda Westling, Annika Malmborg och Hanna Samuelsson går alla sin fjärde termin på läkarprogrammet vid Göteborgs universitet.
– Jag tycker mest det är negativt, säger Amanda Westling. Vi som går läkarprogrammet har signat upp för en lång utbildning, det visste vi redan när vi sökte, men jag tror inte att en termin till i skolbänken kan ersätta AT. Handledd klinisk utbildning är superviktigt.
– Jag tycker det är positivt att utbildningen anpassas mer efter Europa, men då måste hela utbildningen göras om i grunden, säger Hanna Samuelsson.
– Det är intressant att de vill göra en utbildning som redan är väldigt akademisk och vetenskaplig ännu mer vetenskapsfokuserad, men jag vet inte vad man vill vinna på att korta ner utbildningen, säger Annika Malmborg.

Kåren: ”Positivt att slippa flaskhalsen”

Jim Collander, SAKS.
Jim Collander, SAKS.

Jim Collander är vice ordförande för Sahlgrenska akademins studentkår och utbildningsansvarig inom SAKS. Han konstaterar att det kommer att bli upp till varje enskilt lärosäte hur bra läkarutbildningen blir om förändringarna genomförs.
– Idag får många vänta länge på att få en AT-plats, så det är positivt om vi slipper den flaskhalsen. Det är också positivt att utbildningen blir bättre synkad med Europa, så att det inte blir lika svårt för läkare som utbildats i andra länder att komma hit och jobba, säger han.
Även om Jim Collander kan se att det är nödvändigt att förändra läkarutbildningen tror han att det även blir negativa konsekvenser.
– Det är redan väldigt fullt av läkarstudenter både här och på sjukhuset, och när programmet blir längre blir det ännu fler. Och när utbildningen på universitetet förlängs med en termin behöver studiestödssystemet också ändras. Redan idag är det många som inte kan ta studielån för sina sista terminer på programmet, säger han och tillägger att han också tror att kvaliteten på nylegitimerade läkare kommer att sjunka:
– Det vore naivt att tro att man kan få lika bra läkare på sex år som på de sju och ett halvt år som utbildningen i realiteten tar idag.

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: läkarprogrammet, pedagogisk utveckling, utbildning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor