Hallå där Marica Ericson, som nyligen tagit över som föreståndare för Centre for Skin Research Gothenburg, SkinResQU. Vad innebär det att du nu koordinerar SkinResQU?
Det var ganska naturligt att jag skulle ta över nu när Ann-Therese Karlberg som snart ska gå i pension. Jag har varit engagerad och involverad i centret sedan det började växa fram 2005.
Vad betyder det för centrumet att du är ny föreståndare?
Jag kommer jobba med att bredda centrumets verksamhet ännu mer, och arbeta aktivt för att få in industrin. Vår målsättning är att samla forskningen i regionen, och akademiskt tycker jag att vi har lyckats, men det finns en hel del industrier i området som vi kan utöka vårt samarbete med.
Vilka samhällsproblem försöker SkinResQU lösa?
Vi försöker generera ny kunskap som kan leda fram till nya metoder för prevention, behandling och diagnostik, och den gemensamma nämnaren för vår forskning är hudexponering. Det handlar om solstrålar som ger upphov till hudcancer. Det handlar också om kemisk exponering, både önskad exponering i form av läkemedel som ska tas upp via huden, och oönskad sådan i form av kemikalier i vår omgivning som kan ge upphov till kontaktallergi.
Vad arbetar ni med just nu?
Forskningsmässigt pågår många projekt. Vårt är centrum är tvärvetenskapligt och försöker tackla frågorna med nya perspektiv. Många tänker att hudforskning bara hör hemma på Sahlgrenska akademin, men SkinResQU är ett samarbete över gränserna mellan den naturvetenskapliga fakulteten, Sahlgrenska akademin och Chalmers.
Något annat som händer just nu?
I april har vi en konferens om nanomedicin som cancerbehandling, som vi är värd för tillsammans med ett EU-nätverk. Det kommer nära hundra deltagare från hela världen.