Utökad samverkan med Angereds närsjukhus kan ge unika förutsättningar för att utveckla spetsforskning med hög nationell och internationell samhällsrelevans, och bidra till en unik forsknings- och utbildningsprofil för Göteborgs universitet. Det är en av slutsatsen i den inledande rapport som en arbetsgrupp nu överlämnat till Sahlgrenska akademins ledning.
Rapportens huvudsyfte är kartlägga behov, problem och intressenter för att identifiera områden avseende bland annat ojämlik vård, integration, mänskliga rättigheter och socialt utsatta grupper. Arbetsgruppens uppdrag var också att beakta möjligheter för interprofessionellt lärande och intersektoriell samverkan.
Arbetsgruppen drar slutsatsen att ett närmare samarbete med Angereds Närsjukhus skulle innbära unika förutsättningar till både nydanande forskning och skapande av utbildningsmiljöer som avspeglar morgondagens globala sjukvård. Några exempel som diskuteras i rapporten är studier av flyktingars hälsa, forskning om oral hälsa, samt studier om forskning och kommunikation i vården.
Rapporten föreslår att ett nytt kunskapscentrum inrättas, i första hand som en universitetsfilial i Angered. En sådan universitetsfilial skulle kunna initiera, underlätta, stödja och samordna olika forsknings- och utvecklingsinitiativ som pågår i och utanför universitetets ramar. Arbetsgruppen föreslår också att den verksamhetsförlagda utbildningen utökas vid Angereds Närsjukhus, och att en studentmottagning inrättas, där vårdstudenter från olika program under handledning kan behandla patienter.
Här kan du läsa hela rapporten:
www2.sahlgrenska.gu.se/files/2013-03/Rapport_februari_2013_Sahlgrenska_akademin_Angereds_Narsjukhus.pdf
Arbetsgruppen bakom rapporten:
Henry Ascher, docent, överläkare
Ann Ekberg-Jansson, verksamhetschef, Vuxenspecialistcentrum, FoU-chef, Angereds Närsjukhus
Annelie Hyllner, internationell kooordinator
Jan Olsson, professor
Liselott Dellenborg, fil dr
Nenad Stankovic, adj universitetslektor, överläkare
Tove Hedenrud, docent