Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Stamcellsodlade vener med klaffar kommersialiseras

26 mars, 2013

UTVECKLAR PROCESSEN. Doktoranderna Vijay Kumar Kunal och Galyna Travnikova har arbetat fram en mer automatiserad metod för odling av vener.
UTVECKLAR PROCESSEN. Doktoranderna Vijay Kumar Kunal och Galyna Travnikova har arbetat fram en mer automatiserad metod för odling av vener.

Ett forskningsprojekt under ledning av professor Suchitra Holgersson har valts ut inom innovationsprogrammet BIO-X. Inom projektet utvecklas riktiga vener med klaffar som ska kunna transplanteras in i benen på patienter, och det får nu experthjälp för att forskningen ska kunna kommersialiseras.

PÅ TILLVÄXT. En ven med klaffar växer fram i laboratoriet.
PÅ TILLVÄXT. En ven med klaffar växer fram i laboratoriet.

Så sent som i somras publicerade Suchitra Holgersson och hennes kollegor en artikel i Lancet, om hur de gett en tioårig flicka en ny ven mellan tunntarm och lever. Venen var tillverkad av ett tvättat kärlskelett från en avliden donator och flickans egna stamceller. Efter publiceringen kontaktades Suchitra Holgersson av kirurger vid universitetssjukhuset i Oslo, som undrade om det var möjligt att använda samma teknik för att ta fram vener med klaffar som kunde transplanteras in i benen på patienter. Det nya samarbetet gav snabbt resultat.
– Det fungerade med en gång. Ett test vi gjorde In vitro visade att klaffarna i den första venen vi odlade fram öppnades och stängdes som de skulle. Nu ska vi gå vidare med djupare studier, för att se att verifiera att klaffarna verkligen fungerar och att de håller för trycket, säger Suchitra Holgersson.
Enligt planen ska kliniska försök inledas redan inom ett år.

En renande process
Hemligheten bakom framgången är den process som används för att tvätta bort gamla celler och andra oönskade ämnen från organets struktur. Tvättningen måste vara skonsam, så att de tillväxtfaktorer som styr stamcellernas differentiering bevaras.
– Det måste finnas godis kvar i strukturen.  Vi har fått tillämpa trial-and-error, och det har tagit flera år att hitta en balanserad process. Processen och kemikalierna måste dessutom anpassas efter vilket organ det är man ska odla fram, säger Suchitra Holgersson leende.
När organskelettet är rent läggs det tillsammans med stamceller i en biologisk inkubator. Efter några veckor har ett nytt organ vuxit fram.

Teknik för många olika organ
Forskarlaget arbetar inte bara med att odla fram nya vener. Inom kort ska en patient få en ny luftstrupe som odlats fram med samma teknik. Lovande forskning pågår också för flera andra organ som hjärta, lever, tunntarm, hud och stämband.
– En stor fördel är att vi kan ta organ från en donator flera dagar efter dödstillfället. Och eftersom vi använder patienterna egna stamceller behöver de inte ta immunhämmande läkemedel och slipper de biverkningar och risker som det medför, säger Suchitra Holgersson.
Hittills har tre vener och en luftstrupe framgångsrikt transplanterats med hjälp av tekniken.

Expertråd för kommersialisering
Innovationsprogrammet Bio-X är en satsning från GöteborgBIO. De tre utvalda projekten får ekonomiskt stöd och, framför allt, tillgång till experthjälp från Sahlgrenska Science Park och GU-holding för att kunna kommersialisera sina forskningsresultat.
– Det är riktigt roligt att vårt projekt blev utvalt. De är generösa med sin in-put och ger mycket stöd, säger Suchitra Holgersson.
Hon konstaterar  att en viktig fråga att lösa är hur patentet ska utformas.
– Vi har ju ingen färdig produkt att sälja, utan en metod. En möjlighet är att ta ett patent på processen. Ett annat alternativ är att bilda ett företag som erbjuder tjänsten till sjukhus och kliniker.

NYCKELPERSONER I SOFFAN. Jan Holgersson, t.v., representerar företaget NovaHep AB som arbetar med kommersialisering av forskningen kring vener med klaffar. Henrik Bäckdahl, t.h., arbetar med biomekaniska studier av klaffarna vid SP Sveriges tekniska forskningsinstitut.
NYCKELPERSONER I SOFFAN. Jan Holgersson, t.v., representerar företaget NovaHep AB som arbetar med kommersialisering av forskningen kring vener med klaffar. Henrik Bäckdahl, t.h., arbetar med biomekaniska studier av klaffarna vid SP Sveriges tekniska forskningsinstitut.
LEVER MED POTENTIAL. Muslever, som klätts med humana celler, har i experiment visat sig effektivt kunna minska skadliga leverenzym i blod från en leversjuk patient. Doktoranden Pradeep Patil arbetar med projektet.
LEVER MED POTENTIAL. Muslever, som klätts med humana celler, har i experiment visat sig effektivt kunna minska skadliga leverenzym i blod från en leversjuk patient. Doktoranden Pradeep Patil arbetar med projektet.
MED HJÄRTAT PÅ RÄTTA STÄLLET.  Suchitra Holgersson studerar ett grishjärta i ett kärl tillsammans med doktoranden Ketaki Metke. Grishjärtat har tvättats och fått ny vävnad av hjärtstamceller från människa.
MED HJÄRTAT PÅ RÄTTA STÄLLET. Suchitra Holgersson studerar ett grishjärta i ett kärl tillsammans med doktoranden Ketaki Metke. Grishjärtat har tvättats och fått ny vävnad av hjärtstamceller från människa.

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Innovation, kommersialisering, stamcellsforskning, transplantation

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor