Ett forskningsprojekt under ledning av professor Suchitra Holgersson har valts ut inom innovationsprogrammet BIO-X. Inom projektet utvecklas riktiga vener med klaffar som ska kunna transplanteras in i benen på patienter, och det får nu experthjälp för att forskningen ska kunna kommersialiseras.
Så sent som i somras publicerade Suchitra Holgersson och hennes kollegor en artikel i Lancet, om hur de gett en tioårig flicka en ny ven mellan tunntarm och lever. Venen var tillverkad av ett tvättat kärlskelett från en avliden donator och flickans egna stamceller. Efter publiceringen kontaktades Suchitra Holgersson av kirurger vid universitetssjukhuset i Oslo, som undrade om det var möjligt att använda samma teknik för att ta fram vener med klaffar som kunde transplanteras in i benen på patienter. Det nya samarbetet gav snabbt resultat.
– Det fungerade med en gång. Ett test vi gjorde In vitro visade att klaffarna i den första venen vi odlade fram öppnades och stängdes som de skulle. Nu ska vi gå vidare med djupare studier, för att se att verifiera att klaffarna verkligen fungerar och att de håller för trycket, säger Suchitra Holgersson.
Enligt planen ska kliniska försök inledas redan inom ett år.
En renande process
Hemligheten bakom framgången är den process som används för att tvätta bort gamla celler och andra oönskade ämnen från organets struktur. Tvättningen måste vara skonsam, så att de tillväxtfaktorer som styr stamcellernas differentiering bevaras.
– Det måste finnas godis kvar i strukturen. Vi har fått tillämpa trial-and-error, och det har tagit flera år att hitta en balanserad process. Processen och kemikalierna måste dessutom anpassas efter vilket organ det är man ska odla fram, säger Suchitra Holgersson leende.
När organskelettet är rent läggs det tillsammans med stamceller i en biologisk inkubator. Efter några veckor har ett nytt organ vuxit fram.
Teknik för många olika organ
Forskarlaget arbetar inte bara med att odla fram nya vener. Inom kort ska en patient få en ny luftstrupe som odlats fram med samma teknik. Lovande forskning pågår också för flera andra organ som hjärta, lever, tunntarm, hud och stämband.
– En stor fördel är att vi kan ta organ från en donator flera dagar efter dödstillfället. Och eftersom vi använder patienterna egna stamceller behöver de inte ta immunhämmande läkemedel och slipper de biverkningar och risker som det medför, säger Suchitra Holgersson.
Hittills har tre vener och en luftstrupe framgångsrikt transplanterats med hjälp av tekniken.
Expertråd för kommersialisering
Innovationsprogrammet Bio-X är en satsning från GöteborgBIO. De tre utvalda projekten får ekonomiskt stöd och, framför allt, tillgång till experthjälp från Sahlgrenska Science Park och GU-holding för att kunna kommersialisera sina forskningsresultat.
– Det är riktigt roligt att vårt projekt blev utvalt. De är generösa med sin in-put och ger mycket stöd, säger Suchitra Holgersson.
Hon konstaterar att en viktig fråga att lösa är hur patentet ska utformas.
– Vi har ju ingen färdig produkt att sälja, utan en metod. En möjlighet är att ta ett patent på processen. Ett annat alternativ är att bilda ett företag som erbjuder tjänsten till sjukhus och kliniker.