Skolverket får i uppdrag att fastställa vilka kurser som ska kunna erbjudas på gymnasieskolans yrkesprogram för att elever ska ha bättre möjligheter att läsa in grundläggande högskolebehörighet inom ramen för sitt program. Det aviserar regeringen i dag.
När gymnasieskolan reformerades 2011 fick programmen en tydligare identitet, med mer krav på teoretiska ämnen på de högskoleförberedande programmen och mer yrkesämnen på yrkesprogrammen. Nästa år, inför höstterminen 2014, när de första eleverna lämnar den nya gymnasieskolan, höjs kraven på grundläggande behörighet för att studera på högskolan.
Tidigare var det obligatoriskt för yrkeselever att läsa de kurser som krävdes för grundläggande högskolebehörighet. Tvånget togs bort i den nya gymnasieskolan, men det är fortfarande en rättighet för de yrkeselever som vill det att läsa de ytterligare kurser som behövs (svenska 2 och 3 samt engelska 6), antingen under gymnasietiden eller senare, inom vuxenutbildningen.
På sju av de tolv yrkesprogrammen i den nya gymnasieskolan finns det i dag möjlighet att läsa in grundläggande behörighet inom programmets ordinarie 2500 poäng, om huvudmännen har valt att erbjuda sådana kurser och eleven utnyttjar sitt individuella val.
På de andra fem yrkesprogrammen däremot måste eleverna läsa utökat program, minst 100 poäng extra utöver de vanliga 2500 poängen, för att kunna nå grundläggande behörighet. Detta beror på att huvudmännen inte får erbjuda de behörighetsgivande kurserna inom dessa programs programfördjupning.
Alla elevers rätt att läsa in behörigheten måste värnas och regeringen vill därför förstärka möjligheterna för alla elever att läsa kurserna, utan att de ska behöva läsa extra. Regeringen avser därför att uppdra till Skolverket att fastställa vilka kurser som får ges inom ramen för programfördjupningen på yrkesprogrammen, så att elever på samtliga yrkesprogram (om de också utnyttjar sitt individuella val) kan ges möjlighet att få grundläggande behörighet inom ramen för 2500 poäng.
Skolverket ska redovisa uppdraget senare i år och vilka kurser som kan erbjudas kan ändras inför kommande läsår, 2013/14, och påverkar då även de elever som i dag läser i den nya gymnasieskolan.