Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Gillar både patienter och celler

19 februari, 2013

EN TANDLÄKARE SOM GILLAR CELLBIOLOGI. Maria Ransjös bakgrund inom oral cellbiologi, som hon också fick sin docentur inom, är ovanlig inom ortodonti.
EN TANDLÄKARE SOM GILLAR CELLBIOLOGI. Maria Ransjös bakgrund inom oral cellbiologi, som hon också fick sin docentur inom, är ovanlig inom ortodonti.

Hon är professorn som inte förstår sig på uppdelningen mellan preklinisk och klinisk forskning. Själv tycker hon det är lika roligt att arbeta kliniskt med patienter, på forskningslabb och med studentundervisning.
– För mig hör klinik och cellbiologi ihop. Mitt ämne, ortodonti, knyter ihop kraniofacial utveckling, benbiologi och vävnadsreaktioner med klinisk behandling av patienter med käk- och bettavvikelser, säger den nyblivna professorn Maria Ransjö.

Hon intresserar sig för hur benvävnadens celler bildas och fungerar och hur detta styrs av olika signaler. Skelettet är under ständig ombyggnad i en välbalanserad process: celler som kallas osteoklaster tar bort ben och celler som kallas osteoblaster bildar ny benvävnad. Olika sjukdomar som påverkar dessa cellers aktivitet kan dock orsaka sjukliga förändringar i benvävnaden.
– Det är viktigt att förstå hur osteoblasterna och osteoklasterna fungerar och regleras för att kunna behandla dessa patienter, säger Maria Ransjö.  Hon tillägger att osteoblasterna och osteoklasterna behövs då man som tandläkare gör tandförflyttningar på patienter eftersom både resorption och nybildning av ben då sker runt tänderna.

Maria Ransjö
Maria Ransjö

Hon har ett brinnande intresse för sitt forskningsområde, det märks på hennes klara blick och hennes intensiva röst när hon berättar om hur det började. Hur hon som ung efter viss tvekan accepterade platsen på tandläkarutbildningen i Umeå, hur hon sen under utbildningen fascinerades av att kunna studera celler i mikroskopet. Tillsammans med en kurskamrat började hon med ett forskningsarbete inom oral patologi hos professor Gunnar Gustafson. I forskningsgruppen ingick även Ulf Lerner som senare blev professor i oral cellbiologi och handledare för det doktorandprojekt som Maria Ransjö började med direkt efter tandläkarexamen.
– Jag intresserar mig faktiskt fortfarande för i stort sett samma frågeställning som den forskningsuppgift jag började med som student, signaler som styr de benresorberande osteoklasterna, säger hon, och tillägger att osteoklaster är hennes favoritcell:
– Det är en fascinerande och mycket kompetent cell, men eftersom den har kort livslängd måste det bildas nya osteoklaster på de ställen där ben resorberas.

Glas som påverkar benbildningen
Maria Ransjö är också intresserad av hur biomaterial som används för rekonstruktion av benvävnad kan påverka osteoblaster och osteoklaster, och fascineras nu särskilt av bioaktivt glas.
– Det lät först ointressant, tills jag fick se ett histologiskt prov, säger hon och slår upp en bild i en bok för att visa: Kolla, cellerna kryper in i sprickbildningar i glaspartiklarna och det bildas ben där, det är jättespännande!
Maria Ransjö och hennes kollegor har nyligen konstaterat att glaset även påverkar osteoklaster och hämmar benresorption. De studerar hur glaset kan påverka bencellernas beteende:
– Är det joner frisatta från glaset eller ytegenskaperna hos materialet som har effekt?

Genomtänkta presentationer
Under 30 år har Maria Ransjö tillhört Umeå universitet, först som student och doktorand, senare som forskare och lärare. Sex av de åren fick hon utmärkelse som bästa lärare av studenterna på tandläkarutbildningen i Umeå
– Jag tror det studenterna uppskattar är att jag gärna försöker koppla ihop kliniska frågor med bakomliggande biologiska mekanismer – och tvärtom. Jag använder nästan aldrig text i mina föreläsningar, utan gillar att tala mer fritt kring bilder. Jag utgår från en röd tråd för föreläsningen, och väljer sedan innehållsrika bilder för att illustrera budskapet, säger hon när jag ber henne beskriva sin föreläsningsstil.

Expert på läpp-, käk- och gomspalt.
Hennes bakgrund inom oral cellbiologi, som hon också fick sin docentur inom, är ovanlig inom ortodonti. Samtidigt som hon arbetat med undervisning och forskning inom oral patologi, cellbiologi och ortodonti har hon hela tiden också arbetat kliniskt, först som allmäntandläkare och sedan som specialist i ortodonti.
– Det är jättekul att jobba som tandläkare, att möta patienter och arbeta med händerna, säger Maria Ransjö, som under drygt tio år var ansvarig käkortoped i behandlingsteamet för barn med läpp-käk-, och gom (LKG)-spalt i norra Sverige.
– Inom LKG verksamheten kunde jag dra nytta av alla mina intresseområden: embryologin, cellbiologi, patologi och ortodonti. Jag tyckte det var väldigt roligt att behandla barn med LKG- spalt, man gör en viktig behandlingsinsats och det är spännande att arbeta i ett mångprofessionellt team, säger hon.

Bryter ny mark
Göteborg är helt ny mark för Maria Ransjö. Hon tyckte att det var dags att testa något annat än den institution i Umeå där hon ”blivit en del av inredningen”. Det som även lockade henne att söka sig hundra mil söderut var den starka forskning kring biomaterial som finns i Göteborg. Hon nämner särskilt BIOMATCELL VINN Excellence Center of Biomaterials and Cell Therapy som leds av Peter Thomsen.
– Inom Biomatcell är de otroligt duktiga, och det är väldigt kul att jag fått möjlighet till samarbete med dem, säger Maria Ransjö.

Följer Birgit Thilander
Maria Ransjös professur är inte vilken tjänst som helst, det är samma stol som professor emerita Birgit Thilander hade fram till sin pensionering.
– Bibi är en av de verkligt stora föregångarna inom ortodonti med sin banbrytande forskning om ansiktsskelettets utveckling och vävnadsreaktioner vid tandförflyttning. Hon är fortfarande forskningsaktiv trots att hon fyllt 88 år. Det är imponerande och inspirerande, säger Maria Ransjö.

Det visst du inte om Maria Ransjö
Hon gillar att springa, paddla kajak och är en riktigt duktig utförsåkare. Hon har inrett en ateljé för silversmide i sitt hus i Toltorpsdalen, där hon bor med sin sphynx (en raskatt utan päls).

 

Publikationer i urval:

Matemba SF, Lie A, Ransjö M (2006): Regulation of osteoclastogenesis by gap junction communication. J Cell Biochem  99;528-537

Sahlin-Platt A, Örtengren U, Ransjö M (2008):  Effects of Dyract AP and released ionic products on periodontal ligament cells and bone marrow cultures.  Dent Mater 24;1623-30

Shchukarev A, Ransjö M, Mladenovic Z (2011) To build or not to build; the interface of bone graft substitute materials in biological media from the viewpoint of the cells. Biomaterials Science and Engineering, 287-308. In Tech, Open Access

Av: Elin Lindström
Taggat med: Ny professor

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor