Läkarprogrammets tydligare förkunskapskrav skapar stress och oro bland studenter på programmet, skriver studenttidningen Spionen. Tidningen kopplar läkarstudenternas försämrade hälsa till att studenterna nu måste ha klarat särskilda tidigare tentor innan de kan fortsätta med fördjupande kurser. Eric Hanse, tidigare ordföranden för programkommittén, menar dock att Spionens artikel innehåller flera missförstånd.
Spionen rapporterar om Studenthälsans slutrapport för 2012, som visar att antalet nyinskrivna läkarstudenter som sökte hjälp ökade.
– Studenternas hälsa och arbetsmiljö är frågor vi tar på stort allvar. Vi arbetar mycket för att förebygga studierelaterad stress och annan ohälsa och vi tar till oss av Akademihälsans erfarenheter, säger Eric Hanse.
Allt högre förkunskapskrav
De tydligare förkunskapskraven på läkarprogrammet började gälla hösten 2011. Innan dess fick studenter ofta dispens om de inte klarat en examination för en tidigare kurs, vilket ledde till att många studenter hade eftersläpande omtentor. De nya reglerna innebär att studenterna måste visa att de har de rätta förkunskaperna innan de kan gå vidare med mer avancerade kurser.
– Läkarprogrammet är baserat på progression och kraven på studenternas förkunskaper ökar under utbildningens gång. Vissa kurser kräver att studenterna klarat av särskilda tidigare kurser, säger Eric Hanse.
Han nämner som exempel att den som inte bemästrar histologin får svårare att klara kursen i patologi.
Fem tentamenstillfällen
Jennie Skoglund, koordinator på Akademihälsan, säger till Spionen att stressen bland läkarstudenterna ökat. Hon menar att detta kan beror på att antalet tentor som måste vara avklarade innan studenten kan fortsätta sin utbildning har ökat. Dessutom är tiden fram till att studenten kan ta igen en missad tenta är så lång att det finns risk för att CSN-bidraget dras in.
– Vi tycker att studenterna överlag har goda förutsättningar för att klara av sin omtenta i tid. Oftast har de minst fem tentamenstillfällen på sig, där något av tentamenstillfällena är förlagt under sommarperioden så att det inte krockar med övriga kurser, säger Eric Hanse.
Akademihälsan
Akademihälsan ägs av studentkårerna genom Göteborgs förenade studentkårer och finansieras av Göteborgs universitet och Chalmers. Studenter kan vända sig dit om de får studierelaterade problem. Akademihälsan erbjuder bland annat individuellt samtalsstöd, krisstöd, sjukgymnastisk behandling samt viss sjukvård med anknytning till studiesituationen.