Akademistyrelsens nya beredande organ för utbildning, Utbildningsrådet (UR), har inlett sitt arbete på Sahlgrenska akademin. Utbildningsrådet ersätter det tidigare Rådet för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå.
Anledningen till förändringen är Göteborgs universitets förnyade organisation, där universitetets nya arbets- och delegationsordning bland annat innebär att ansvaret för utbildning till större delen nu ligger på institutionsnivå.
– Sahlgrenska akademins utbildningsråd ska bereda frågor för akademistyrelsen och dekanus, bland annat då fakulteten ska samråda med utbildningsnämnden vid universitetet. En annan uppgift är att årligen analysera vårt utbildningsutbud kopplat till Vision 2020, säger Kerstin Nilsson, vicedekan och ordförande för det nybildade Utbildningsrådet.
Utbildningsrådet ska också föreslå akademistyrelsen hur utbildningsuppdraget på grundnivå och avancerad nivå ska fördelas, bereda förslag om att inrätta utbildningsprogram och fastställa utbildningsplaner.
På institutionsnivå bildas nu utbildningskommittéer (UK), som ansvarar för utveckling, innehåll och kvalitet i de olika utbildningarna. Ordförandena i de åtta utbildningskommittéerna är ledamöter i Utbildningsrådet. Även avnämarna har en representant i Utbildningsrådet genom Västra Götalandsregionens Eva Lundh, utsedd av HäsloSAM. Utbildningsrådet har totalt 14 ledamöter, varav tre är studentrepresentanter.
Till utbildningsrådet finns en administrativ resurs, Karin Wikeby, knuten.
– Kanske är det just på den administrativa sidan där den största förändringen har skett, genom att de utbildningshandläggare som tidigare arbetade på fakultetsnivå i de olika programkommittéerna flyttats till institutionsnivå. Handläggarna samarbetar nu i nätverk över institutionsgränserna för att kunna arbeta likartat med till exempel kursplaner, säger Kerstin Nilsson.
Utbildningsrådet har möten cirka fyra gånger per termin.