Snart kommer den ena av årets medicinpristagare, sir John B. Gurdon, till Göteborg. Han föreläser på Medicinareberget lördag 15 december. Gurdon kallar sin föreläsning “The egg and the nucleus: a battle for supremacy “.
Föreläsningen, som är kostnadsfri, är öppen för alla på Göteborgs universitet och Chalmers.
Obegränsad tillgång till stamceller
Sir John B Gurdon får nobelpriset i medicin tillsammans med Shinya Yamanaka, för upptäckten att mogna celler kan fås att backa i utvecklingen och bli omogna stamceller igen, som sedan kan utvecklas till alla typer av celler i kroppen. Deras upptäckt ger en obegränsad tillgång till stamceller, som inte längre behöver tas från foster. De två pristagarna, har, från var sitt håll, fört stamcellsforskningen dit den är idag.
– Tidigare trodde vi att cellen utvecklades i en enda och oåterkallelig riktning. Gurdon och Yamanaka har, med sin forskning, inspirerat mycket. Att de får medicinpriset är ett viktigt erkännande av regenerationsforskning, sade professor Milos Pekny till E-nytt när pristagarna tillkännagetts.
Milos Pekny forskar på astrocyter, celler i hjärnan som bland annat styr återbildningen av nya celler i hjärnan efter skador.
Fem år i Gurdons lab
Här på Sahlgrenska akademin finns forskare som har arbetat hos, och tillsammans med årets medicinpristagare. Stina Simonsson, idag på Institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin, var till exempel ”post-doctoral fellow” 2000–2005 på the Gurdon Institute, Cambridge University i England. Laboratoriet var, och är, uppkallat efter Gurdon själv: the Laboratory of Professor Sir John Gurdon.
– Han är genuint intresserad av vetenskaplig forskning och forskningsresultat, exempelvis ringde han ofta från andra sidan jorden och frågade efter resultat. Han är aktiv och nyfiken och han labbade själv och vi gjorde många experiment tillsammans, berättade Stina Simonsson för E-nytt i samband med tillkännagivandet av Nobelpriset.
Hon beskrev hur John Gurdon arbetade:
– Han tog en vuxen cell, satte in den i ett ägg, där äggets genom blivit utslaget. Celldelning startade och en ny individ skapades. Vad finns i ägget som omprogrammerar den vuxna cellen till att bli en ny individ? Yamanaka som delar priset med honom tog en vuxen cell och omvandlade den till en pluripotent stamcell.
Stina Simonsson har fortsatt att arbeta med frågeställningar kring cellens omprogrammering:
– Jag har använt en utvecklad Yamanaka-metod fast utan virus. Man kan omprogrammera celler från patienter och på så sätt skapa vilka celler som helst. I teorin kan man bota många sjukdomar som alzheimer, parkinson, diabetes, blodsjukdomar, knäskador och så vidare.