I London demonstrerade nyligen stora skaror av studenter. Demonstrationen arrangerades av the National Union of Students (NUS) och är den första organiserade protesten i London sedan år 2010 då studenterna vände sig mot de höjningar av studieavgifterna som då planerades. Den senaste demonstrationen riktas mot de ekonomiska bördor som de tredubblade studieavgifterna enligt NUS kommer att betyda för studenterna.
Till de höjda studieavgifterna kommer försämrat studiestöd för de studenter som har det sämst ställt. En annan anledning till protesterna är den snabbt ökande arbetslösheten bland dem som tagit en universitetsexamen. Arbetslösheten skapar stort missmod bland studenterna. En undersökning bland drygt 14 000 studenter som NUS genomfört visar att 42 procent allvarligt har övervägt att avbryta sina studier, till stor del pga. ekonomiska problem. Liam Burns, ordförande i NUS säger att ”There’s a sense of desperation that people have. They’re slowly seeing opportunities being taken away and are powerless to do anything about it.”
NUS har i dagarna också varnat för att studier på avancerad nivå (postgraduate studies) kommer att bli förbehållna studenter från välbeställda hem. En orsak är att de brittiska forskningsråden, som svarar för en del av finansieringen av dessa studier, har fått minskade resurser. Därmed kan de inte finansiera lika många platser som tidigare. För att förbättra situationen föreslår NUS tre olika fonder som ska erbjuda studielån till de studenter som har det sämst ställt och de mest begåvade studenterna. Lånen skulle enligt NUS vara kostnadsneutrala genom att räntan på dem sätts högt, men att studenterna inte behöver betala tillbaka förrän de får ett välavlönat arbete. Till saken hör att antalet studenter som läser på avancerad nivå har ökat från 243 000 till 310 000 under de gångna fem åren.
Läs i The Guardian om studentdemonstrationerna i London: http://www.guardian.co.uk/education/2012/nov/21/students-protest-london