Allt färre personer dör till följd av cancer och hjärtinfarkt. Det visar en ny stor jämförelse av svensk hälso- och sjukvård. Samtidigt finns det regionala ojämlikheter när det gäller exempelvis njursjukvård, behandling av benskörhet och landstingens kostnadseffektivitet. Även patienternas förtroende för vården skiftar kraftigt, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
I rapporten ”Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet – jämförelser mellan landsting 2012” har Socialstyrelsen och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, för sjunde året i rad gjort jämförelser mellan olika landsting utifrån 169 olika indikatorer. Genom en ny webbapplikation som lanseras på Socialstyrelsens webbplats idag går det att se utvecklingen över tid inom de olika landstingen. Även genom Kommun- och Landstingsdatabasen (Kolada) på SKL:s webbplats går det att göra jämförelser över tid.
Generellt har de flesta resultat som presenteras i rapporten förbättrats.
– När det gäller överlevnad och minskad dödlighet är trenden positiv. Till exempel fortsätter dödligheten i hjärtsjukdom att minska. Där har medicinska insatser och förändrade levnadsvanor spelat en viktig roll, säger Håkan Sörman, vd på SKL.
Statistiken visar att fler cancerpatienter överlever längre, och för bröstcancer har den relativa femårsöverlevnaden stigit till närmare 90 procent. Ett negativt undantag är att dödligheten i hälsopolitiskt åtgärdbara sjukdomar, som lungcancer och levercirros, ökar bland kvinnor med lägre utbildningsnivå.
Positiva resultat syns i bättre behandlingsmetoder och kortare väntetider för operation vid höftfraktur. Vårdens utveckling har också varit positiv för hiv-patienterna där kontrollen av virusnivåer är god i hela landet och 92 procent av patienterna når de uppsatta behandlingsmålen.
– Ett förbättringsområde som vi ser är vårdens kostnadseffektivitet. Ett exempel är artroskopi i knäleden, då man tar bort meniskvävnad vid artros, som enligt flera studier helt saknar bevisad effekt. Trots det rapporterades över 24 000 operationer förra året och störst var andelen i Stockholm, säger avdelningschefen Petra Otterblad Olausson på Socialstyrelsen.
När det gäller antibiotikaanvändning skrivs det fortfarande ut betydligt mer antibiotika i storstadsregionerna än i landets norra delar.