Nu ska de storslagna planerna för franska lärosäten bli allvar. Den nya utbildningsministern skrotar idén om att privata företag ska vara med och bygga upp campusmiljöer och satsar istället mer offentliga medel. I Nederländerna försämras villkoren för högskolestudenterna.
President Sarkozy lanserade under pompa och ståt Operation Campus, värd fem miljarder euro (40 miljarder SEK). Syftet med projektet var att göra Frankrike mer framgångsrikt i de internationella rankningslistorna. Ett förarbete har genomförts, bland annat genom att regionala kluster bildats av universitet och forskningsinstitut för att tävla om att få del av pengarna. Geneviève Fioraso, som sedan juni i år är minister för högre utbildning och forskning, har nu tagit över ansvaret för projektet. En utredning, som snabbt tillsattes av den nya utbildningsministern, har funnit att projektet varit alltför komplicerat uppbyggt. Den ursprungliga tanken var att privata företag skulle delta genom att bygga och renovera campusbyggnader, men det har inte fungerat och projektet kommer i fortsättningen att enbart vara offentligt finansierat.
Läs mer i University World News >>
I Nederländerna kommer studenterna att drabbas hårt av de budgetneddragningar som den nya koalitionsregeringen planerar. Det hävdar studentorganisationerna, som anser att en större del av de pengar som sparas in borde gå till den högre utbildningen. Studenterna kommer i fortsättningen inte att få studiebidrag, utan måste ta studielån. Bidrag kommer bara att finnas för de studenter som har det sämst ställt. En mycket impopulär åtgärd av regeringen är att dra in studenternas gratisresor på tåg och bussar. En organisation som företräder universitet för tillämpad vetenskap (applied science) har beräknat att regeringens åtgärder kommer att medföra att 15 000 färre personer kommer att välja att studera.
Läs mer i University World News >>
Läs mer