Göteborgs universitet skapar ett nytt centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende. Centrumet involverar forskare från psykologiska institutionen, Sahlgrenska akademin och Beroendekliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Det kommer bli lättare att hitta in till universitetet för dem som har frågor och tydligare för våra samarbetspartners vad vi kan bidra med, säger professor Claudia Fahlke vid institutionen för psykologi, som kommer att bli föreståndare för centrumet.
Centrumet grundas på ett nätverk av forskare och praktiker som funnits sedan 2004, ett nätverk som gett förutsättningar för ett unikt tvärvetenskapligt samarbete. Från Sahlgrenska akademin är både Fredrik Spak och Bo Söderpalm involverade i den nya centrumbildningen.
– Tvärvetenskaplig forskning kring beroendesjukdomar är förstås mycket angelägen, icke minst mot bakgrund av den ökade alkohol- och drogkonsumtion som vi har sett i vårt land sedan snart två decennier. Svensk beroendeforskning har stolta traditioner och göteborgsforskare från skilda discipliner har varit stark bidragande till detta. Den nya centrumbildningen ger goda förutsättningar att bygga vidare på denna tradition, säger professor Bo Söderpalm.
– Bredden i nätverket har skapat en väl fungerande dialog mellan forskning och praktik. Idag svarar vi löpande på enskilda frågor, inte minst kring vad som är effektiva och evidensbaserade behandlingsmetoder. Vi arrangerar föreläsningar, konferenser och specialiserade utbildningar för att hjälpa sektorn vara uppdaterad med forskningen, berättar Claudia Fahlke.
Centrumet kommer att ansöka om medel från FAS och invigs formellt i januari 2013. Bland annat planeras för en forskarskola med doktorander som redan från början går in och arbetar tvärvetenskapligt.