Stamcellsforskare i Göteborg bedriver idag forskning som är kopplad till årets två Nobelpristagare i medicin, John B Gurdon och Shinya Yamanaka. De två får priset för att de upptäckt att mogna celler kan fås att backa i utvecklingen och bli omogna stamceller igen. Och stamceller kan utvecklas till alla typer av celler i kroppen.
– Ett bra beslut, tycker jag. Vi och många andra har upptäckt att stamceller kan hjälpa till att läka skador i hjärnan. Gurdons och Yamanakas upptäckter ger obegränsad tillgång till stamceller, som inte längre behöver tas från foster, säger Klas Blomgren, professor i pediatrik vid Sahlgrenska akademin.
De två pristagarna, har, från var sitt håll, fört stamcellsforskningen dit den är idag. De är kända, och har högt anseende, i forskarvärlden sedan länge.
– Tidigare trodde vi att cellen utvecklades i en enda och oåterkallelig riktning. Gurdon och Yamanaka har, med sin forskning, inspirerat mycket. Att de får medicinpriset är ett viktigt erkännande av regenerationsforskning, säger Milos Pekny, professor i astrocytbiologi vid Sahlgrenska akademin. Han forskar på astrocyter, celler i hjärnan som bland annat styr återbildningen av nya celler i hjärnan efter skador.
Här på Sahlgrenska akademin finns forskare som har arbetat hos, och tillsammans med årets medicinpristagare. Stina Simonsson, idag på Institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin, var till exempel ”post-doctoral fellow” 2000–2005 på the Gurdon Institute, Cambridge University i England. Laboratoriet var, och är, uppkallat efter Gurdon själv: the Laboratory of Professor Sir John Gurdon.
Läs intervjun med Stina Simonsson här.
Läs motiveringen till 2012 års Nobelpris i medicin/fysiologi här.