…Charlotta Lindwall, forskare som färgat in och fotograferat hjärnceller med hjälp av mikroskop. Sex av dina häftiga bilder är förstorade, överförda till glas och belysta. De hänger nu i sällskapsrum Birgit Thilander här på Academicum. Hur känns det?
– Jag är hemskt stolt, det är jättekul men jag är också lite generad. Det finns många här som tar lika bra eller bättre bilder. Men jag gjorde ett omslag till en kollegas avhandling. Den bilden vann en fototävling på Mölndals stadsmuseum. Jag fick frågan om jag hade fler bilder. Och det hade jag ju.
Hur fotointresserad är du?
– Jag tycker att det är kul att ta kort för att minnas olika händelser. I mitt arbete är det ett sätt att visa resultatet av min forskning. Att det blev vackra bilder var en bonus.
Hur går det till att fotografera via mikroskop?
– Jag använder ett så kallat konfokal-mikroskop. Med det går det att fokusera särskilt på de strukturer man vill studera, här olika proteiner i celler från mushjärna. Infärgningen av cellerna kallas immunfärgning eftersom man använder antikroppar, en del av kroppens eget immunsystem. Man belyser cellerna, som efter infärgningen blir fluorescerande, med laser. Men när jag tar bilden, med en tangenttryckning, tittar jag inte i mikroskopet utan på en datorskärm.
Nu hänger dina bilder till allmänt beskådande. Vilka reaktioner har du fått?
– Väldigt många grattis, både via mejl och från kollegorna här CBR, Center for Brain Repair and Rehabilitation. Att visa bilderna känns nytt och lite ovant, det är en ny värld. Jag arbetar till vardags med grundforskning och studerar stamceller i hjärnan. Jag tittar på och dokumenterar bland annat hur de rör på sig, migrerar, mot det skadade området vid en stroke.
Välkommen att se Charlotta Lindwalls bilder – INBJUDAN
Datum: tisdag 2 oktober 2012
Tid: 11.30-13.00
Plats: sällskapsrum Birgit Thilander, Academicum
Maria Smedh skriver
Grattis Charlotta – det ska bli spännande att se dina bilder på vernissagen!
Till alla andra forskare på SA:
Jag hoppas att ni vet att ni kan komma till Centre for Cellular Imaging, en av Sahlgrenska Akademins Core Facilities (http://www.cf.gu.se), för att ta liknande bilder om ni inte har tillgång till ert eget konfokalmikroskop. Välkomna!