Han skulle vilja kunna spåra riktigt tidiga tecken på alzheimer. Nu får Henrik Zetterberg, forskare och professor på Sahlgrenska akademin, Inga Sandeborgs pris 2012 för sitt arbete.
– Det känns jättebra och är ett stort erkännande för mig och den grupp jag leder tillsammans med professor Kaj Blennow, säger Henrik Zetterberg.
Han får priset, av Svenska läkarsällskapet, för ” internationellt framstående och aktiv forskning inom området Alzheimers sjukdom”. Det är, förstås, ett kvitto på att forskningen i Göteborg har gjort avtryck utomlands, inte minst i USA. Där har man länge har varit skeptisk till analyser av ryggmärgsvätska, den vätska där de mest lovande biomarkörerna har hittats.
– Alzheimer, men också ALS, Parkinson och andra neurodegenerativa sjukdomar, verkar komma smygande. Vi ser en tröskeleffekt och när sjukdomen märks kliniskt så är den redan långt framskriden i hjärnan. Vi skulle vilja kunna spåra sjukdomen tidigare för att kunna bromsa processsen som orsakar att nervcellerna i hjärnan dör, säger Henrik Zetterberg som återfinns på institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
Biomarkörer avslöjar
Förekomsten av biomarkörer avslöjar inte bara sjukdom.
– Vi borde också kunna använda detta för att se om ett läkemedel som utvärderats i olika cell- och djurmodeller har den förväntade effekten hos människor. Vi har också data som talar för att biokemiska förändringar, inducerade av läkemedlet, märks tidigare än kliniska, säger Henrik Zetterberg.
Inga Sandeborgs pris är på 125000 kronor.
– Jag får hitta på något roligt för dem och ska nog köpa musikinstrument till mina barn, säger Henrik Zetterberg.
Sjukdomsprocesser
Nu fortsätter han, tillsammans med forskarlaget, att utveckla biomarkörer för sjukdomsprocesser vid neurodegenerativa sjukdomar. Det handlar framför allt alzheimer, men också hjärnskador sekundära till våld mot huvudet. Markörerna utvärderas i cell- och djurmodeller samt i patient- och behandlingsstudier, tillsammans med kliniska forskarkollegor i Sverige och internationellt.
Forskargruppen har bland annat visat att störd amyloidmetabolism är ett mycket tidigt fenomen vid den vanliga formen av åldersrelaterad alzheimer. Den uppträder långt innan så kallad tau-patologi som ibland beskrivs som en annan tidig förändring.
Tveeggad kunskap
Men kunskapen är tveeggad. Så länge det inte finns effektiva läkemedel så kan det vara lika bra att inte veta.
– Ja, jag råder den som vill testa sig utan att själv ha kliniska symptom, som behöver utredas, att avstå och vänta in fungerande läkemedel, säger Henrik Zetterberg.
Han fortsätter:
– Om man som privatperson vill göra en insats kan man dock gå med i någon av de studier som pågår på Sahlgrenska eller andra sjukhus. Inte minst kontrollpersoner behövs i dessa studier.