Dagens pensionärer skapade ungdomskulturen och slutar inte att vara unga. De är vana att ställa krav. Vårdpersonalen måste lära sig att lyssna – för att kunna identifiera individens resurser. Nu är det dags att ge tillbaka makt till patienten.
Se där några av rösterna på seminariet om personcentrerad vård, där patienten blir en resurs.
Ted Hesselbom, chef Röhsska museet, lyfte fram Mick Jagger och Vivienne Westwood som exempel:
– Personcentrerad vård är inte ett val som vårdgivarna har att göra utan en överlevnadsfaktor. Dagens pensionärer skapade ungdomskulturen och kommer inte sluta att vara unga. Och de kommer att ställa krav. Mick Jagger är fortfarande en sexsymbol och Vivienne Westwood slutar aldrig att klä sig som en punkare. Framtidens äldrevård är något helt annat, anpassat efter olika individers behov.
Professor Inger Ekman, föreståndare för GPCC, talade om livskraft och dialog:
– En äldre människa i 90-årsåldern med höftfraktur har en livskraft som vi har svårt att föreställa oss. Partnerskapet mellan den som söker vård och den som ger vård skapar ömsesidighet. För att få detta att ske krävs en avancerad dialog. Vårdpersonal måste lära sig att lyssna på ett sätt som identifierar individens resurser.
Håkan Hedman är ordförande i Njurförbundet och medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin. Han vet hur det är att vara delaktig i sin egen vård – och hur det blev sen.
– Det ska till en förskjutning av makt. Jag ser en skillnad om jag jämför mina egna upplevelser som njurpatient från det tidiga 1970-talet och nu. Då var patienterna mer engagerade i sin egen vård men sedan hände något och vårdpersonalen tog över vården.