Maria Anvret, idag senior rådgivare vid Sahlgrenska akademin, blir ny kontaktperson för Life science vid Göteborgs universitet.
Redan nu arbetar hon med att öka och fördjupa Akademins strategiska samverkan med övriga samhället.
Maria Anvret är professor i neurogenetik från Karolinska institutet, KI.
Hon arbetade tidigare som forsknings- och innovationsrådgivare till Svenskt näringsliv. Där var hon ytterst ansvarig för arbetet inför och efter den senaste forsknings- och innovationspropositionen.
På Karolinska institutet, KI, var Maria Anvret forskningsledare och chef för ”Strategy and development office” och medlem i KI:s ledningsgrupp. Hon har också arbetat som chef och forskningsledare på Astra Zeneca, med ansvar för ”Molecular sciences” inom Neuroscience. Som global projektledare ledde hon arbetet med att ta fram Astra Zenecas strategi för ”Personalized medicine”.
Maria Anvret började som senior rådgivare för Sahlgrenska akademin för drygt ett år sedan.
Tvärvetenskap
Life science, livsvetenskaperna, handlar om tvärvetenskap. Här ryms studier omfattande allt från människor och djur till natur. Traditionella discipliner som biologi, matematik, kemi och medicin samsas inom Life science – men här ryms också fysik och teknik. På Göteborgs universitet är Sahlgrenska akademin hemvist för det mesta av Life science-verksamheten. En del ryms också på Naturvetenskapliga fakulteten.
Nära samarbete
Utmärkande för Life science, ett av regionens starkaste kluster, är det nära samarbetet mellan den akademiska forskningen och näringslivet. Det är strategiskt viktigt för industrin, offentlig verksamhet, politik och akademi – också nationellt. De viktigaste samarbetsparterna idag för universitetet är Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Chalmers, Astra Zeneca och flera farmaceutiska och bio- respektive medicintekniska företag. Att förstärka samarbete med andra regioner och lärosäten är också av avgörande vikt.
Maria Anvret rapporterar till rektor och till Sahlgrenska akademins dekanus.