Helena Carén forskar om genetiska och och epigenetiska förändringar i tumörer. Nu har hon tilldelats Assar Gabrielssons pris på 50 000 kronor för sin avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Analysmetoden som Helena Carén utvecklat används redan nu för att hitta rätt behandling för barn som drabbas av den aggressiva barncancerformen neuroblastom. Neuroblastom uppkommer i nervsystemet och är en av de vanligaste tumörsjukdomarna hos barn.
Stor spridning för resultaten
Helena Carén har kombinerat grundläggande forskning med studier av tumörvävnad från patienter. Hon kan i sin avhandling visa att det hos patienter med mer elakartad variant av sjukdomen och med sämre prognos finns förändringar i vissa gener. Avhandlingens resultat har haft en direkt praktisk nytta och fått stor spridning. Idag diagnostiseras alla barn med neuroblastomsjukdom i Sverige enligt den biologiska profilering som Helena Carén tagit fram.
För sin insats tilldelas nu Helena Carén Assar Gabrielssons pris: 50 000 kronor personligen samt ett forskningsanslag på 100 000 kronor.
Pristagaren är glad och stolt.
–Det känns som ett erkännande av det hårda arbete som jag lagt ner i min avhandling, och en bekräftelse på att den forskning som vi bedriver i gruppen, ledd av professor Tommy Martinsson, är av hög klass.
–Det är en stor tillfredställelse att veta att vårt arbete bidragit till att vi kan diagnostisera barn med större träffsäkerhet, vilket också öppnar upp för en mer individanpassad behandling av barn med denna cancerform. Priset stärker mig i min fortsatta forskarkarriär och ökar mitt självförtroende inför framtiden, säger Helena Carén.
Pristagaren kommer från Göteborg men bor just ni i London där hon gör sin postdok vid UCL Cancer Institute.
Assar Gabrielsson var en av Volvos grundare. I enlighet med hans önskan upprättades en fond för klinisk forskning om cancersjukdomar, där AB Volvo årligen lämnar över fyra miljoner kronor i forskningsbidrag till unga cancerforskare.