…en av fem som delar på årets Göran Gustafssonpris. Du är professor i molekylär medicin vid Sahlgrenska akademin. Vad är det du och din forskargrupp gör? Vad är är det Kungliga Vetenskapsakademien har belönat?
– Min grupp är intresserad av den biokemiska och medicinska betydelsen av hur en grupp proteiner, CAAX-proteiner, hanteras av fem olika enzymer inne i celler. Vi har använt genteknik i möss för att definiera detta och tagit fram ny information som fört forskningsfältet framåt. Detta är medicinskt viktigt. Mutationer i CAAX-proteiner orsakar många sjukdomar hos människor: en stor andel cancerformer och en ovanlig genetisk sjukdom som heter progeria, accelererat åldrande.
Nu får du 4,5 miljoner i forskningsanslag och dessutom ett personligt pris på 250000 kronor. Hur var prisutdelningen?
– Kungen delade personligen ut priset och både han och drottningen var med på middagen efteråt. Prisutdelningen var på Kungliga Vetenskapsakademins årliga högtidssammankomst 31 mars på Konserthuset i Stockholm, middagen på Nordiska Museet.
– Jag fick samtalet av Staffan Normark 1 mars som meddelade att jag fått priset. Jag visste att det fanns en liten chans att jag kunde få det men man jag fick ändå 200 i puls när Staffan presenterade sig. Det var svårt att fokusera sig resten av den veckan.
– Pressmeddelandet skulle gå ut dagen innan prisutdelningen, vid en presslunch för inbjudna journalister. Jag fick inte dela med mig av informationen till någon innan dess. Naturligtvis berättade jag för närmaste familjen, föräldrar och svärföräldrar. De var sen med på prisutdelningen i Stockholm.
Det är väldigt mycket pengar. Priset är ett av de största i landet för naturvetenskaplig forskning. Hur tänker du använda forskningsanslaget?
– Det är inte det största anslaget men det är det största naturvetenskapliga priset i Sverige. Jag kommer anställa någon eller några personer till. Och utöka den del av forskningen som handlar om varför cancerutveckling är ovanligt vid accelererat åldrande.
Och den privata delen?
– Resor för familjen! Första går till USA i sommar så barnen får se var de föddes och spenderade sina första år. Och vi ska hälsa på gamla vänner.
Hur är det att vara forskare i Göteborg och Sverige idag?
– För mig är det bra och jag har alltid fått bra stöd. Men generellt sett finns stora forskningspolitiska problem i Sverige. De behöver åtgärdas om vi inte skall tappa fart i den internationella konkurrensen. Vi behöver till exempel våga satsa stort och långsiktigt på den bästa forskarinitierade grundforskningen, vare sig den är rent molekylär eller patientnära. Och skippa stora strategiska satsningar.