Tidigare universitetskanslern professor Sigbrit Franke ska företräda staten i förhandlingarna om ett nytt avtal mellan staten och landstingen om läkarutbildning och forskning i sjukvården.
Staten betalar varje år ut 2,2 miljarder kronor i ersättning till ett antal landsting för forskning och utbildning. Detta regleras av ett avtal mellan staten och de berörda landstingen, det så kallade ALF-avtalet, och förhandlingar om ett nytt avtal ska nu inledas. Regeringen har nu utsett professor Sigbrit Franke till förhandlare för staten. Sigbrit Franke har tidigare varit universitetskansler och generaldirektör för Högskoleverket samt rektor för Umeå universitet, ett av de sju universitet som har läkarutbildning.
– Kvalitetsaspekten bör vara tydligare när pengarna till läkarutbildning och forskning ska fördelas mellan landstingen i nästa ALF-avtal. Sigbrit Frankes erfarenheter ger henne rätt profil för detta uppdrag, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Regeringen har också nyligen givit professor Kjell Asplund i uppdrag att ta fram ett underlag för hur universitetssjukvården ska kvalitetsutvärderas. Det uppdraget är nära sammanlänkat med förhandlingarna och Kjell Asplund kommer att biträda Sigbrit Franke i hennes uppdrag.
Fakta: ALF-avtalet
Det så kallade ALF-avtalet mellan staten och vissa landsting (de där det finns universitet med läkarutbildning) reglerar frågor om samarbete och ersättning för läkarutbildning, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Nuvarande avtal sades upp 2009 och ett nytt ska träda i kraft senast i slutet av 2014. Förhandlingarna inleds under 2012.