Både dekanus Olle Larkö och prodekanus Inger Ekman väljer att avstå från att kandidera till omval. Därmed står det klart att Sahlgrenska akademin kommer att få både ny dekanus och ny prodekanus från den 1 juli år.
Olle Larkö, med sina nio år i akademistyrelsen och sina åtta år i fakultetsledningen, menar att det nu är dags för honom att lämna över till någon annan att leda fakulteten.
― Det har varit kul, jag har njutit nästan varje dag på jobbet som dekanus. Ingen dag är den andra lik. Som dekanus har jag också mycket trevliga medarbetare och ett gott stöd från kansliet, säger han, och tillägger att den som ska ta vid som dekanus behöver vara en person som kan vidareutveckla det goda samarbetet med Västra Götalandsregionen och som även har förmågan att hålla samman fakulteten:
― Vi har många starka viljor, och det är både på gott och på ont.
Kvalitetsregister och internationellt arbete
Själv kommer Olle Larkö nu att trappa upp sitt internationella arbete, framför allt genom sitt engagemang i styrelsen för European Dermatology Forum. Han planerar också att arbeta med utveckling av kvalitetsregister på universitetsnivå:
― Göteborgs universitet har unika förutsättningar att bli ledande inom kvalitetsregister, genom vår bredd och genom Svensk Nationell Datatjänst. Fler delar av universitetet än Sahlgrenska akademin kan bidra till kvalitetsregistren, men eftersom det Västra Götalandsregionen som äger patientregistren kan jag nog bidra, genom min erfarenhet av hur sjukhuset fungerar, säger Olle Larkö.
Föreståndare för strategiskt forskningscentrum
Även Inger Ekman, prodekanus sedan 2011, väljer att inte kandidera till omval. Hon är även föreståndare för den strategiska satsningen Centrum för personcentrerad vård, GPCC, ett uppdrag hon vill kunna fokusera mer på:
― Målet är att skapa ett ”centre of excellence” för vårdforskning och personcentrerad vård vid långvarig sjukdom inom fem år, och att Göteborgs universitet ska vara ledande i Europa inom vårdforskning, säger hon.
En tredje viktig rekrytering på gång
Samtidigt som Sahlgrenska akademin nu väljer en ny fakultetsledning sker en annan rekrytering som har stor betydelse för vår fakultet, nämligen anställningen av den person som ska ta över som sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
― Vi har haft ett extremt bra samarbete med Jan Eriksson som nu lämnar posten, och jag är övertygad om att SU kommer ha en god rekryteringsprocess, säger Olle Larkö.
Kravprofiler framtagna av arbetsgrupp B
Kravprofilerna för dekan och prefekt har arbetats fram i organisationsprojektets arbetsgrupp för Ledningspolicy, uppdrag och rekrytering (arbetsgrupp B). Här kan du läsa kravprofilerna: www2.sahlgrenska.gu.se/files/2012-03/kravspec_dekan_prefekt_20120207.pdf