Från hösten 2013 kan Sahlgrenska akademins största utbildningsprogram utökas kraftigt. I årets budgetunderlag till regeringen meddelar universitetet att vi tillsammans med Västra Götalandsregionen är beredda att bygga ut läkarprogrammet med 80 nybörjarplatser per år, sjuksköterskeprogrammet med 60 nybörjarplatser per år och tandläkarprogrammet med 15 nybörjarplatser per år.
Enligt universitetsstyrelsens beslutsunderlag bedöms Göteborgs universitet ha goda möjligheter att öka utbildningsvolymen inom läkar-, tandläkar- och sjuksköterskeutbildningarna.
Med full finansiering av ALF-medel bedöms läkarprogrammet kunna utökas med 80 platser per år. Utökningen kräver att regionaliseringen av den verksamhetsförlagda utbildningen fortsätter och på sikt involverar samtliga större sjukhus i regionen.
Sjuksköterskeprogrammet har högt söktryck (högst i landet under flera år). Programmet bedöms kunna öka med 30 platser per ansökningstillfälle, det vill säga med 60 platser årligen. Bedömningen är att Sahlgrenska akademin har god såväl profession som vetenskaplig kompetens, inklusive god tillgång till verksamhetsförlagda utbildningsplatser.
Tandläkarprogrammet klarar enligt bedömningen att utökas med ytterligare 15 platser per år under förutsättning att full finansiering med TUA-medel erhålls. Resurser finns i form av en god forskningsanknytning, kompetensförsörjning och bra lokaler, och även tillgången på kliniska handledare bedöms vara tillräcklig för utökningen.
Konstruktiva diskussioner med sjuk- och tandvården inom regionen har lett till gemensamma avsiktsförklaringar. För tandläkar- och läkarutbildningarna har avsiktsförklaring skrivits på region och universitetsnivå och för sjuksköterskeutbildningen på akademi och sjukhusnivå. Möjligheterna till verksamhetsförlagd utbildning har noga undersökts med avseende tillgång på både platser och handledare. Även infrastrukturen i form av lokaler och informations- och kommunikationsteknologiska investeringar ingår i förberedelsearbetet.
Helene Berglund skriver
Det var glädjande att det kommer att utbildas fler läkare och sjuksköterskor. Bristen i dessa yrkesgrupper (kanske framförallt läkare) har visat sig få allvarliga konsekvenser i vården, med orimligt långa väntetider på sjukhusens akutmottagningar och helt oacceptabla väntetider på t ex canceroperationer. Jag hoppas att utökad utbildning kommer att leda till förbättringar av vårdens kvalitet och utökad välfärd för befolkningen.