…tidigare adjungerad professor vid Sahlgrenska akademin, vars 25:te doktorand disputerade i torsdags. Hur gick försvaret?
Det gick bra. Det var läkaren Petur Petursson som försvarade sin avhandling om störningar i sockeromsättningen vid kranskärlssjukdom och dess betydelse för prognosen. Han gjorde ett bra jobb, var saklig och kunnig. Lite tråkigt bara att det inte kom fler och lyssnade, men om man jobbar inom vården idag är det så lite luft i systemet att det kan vara svårt att komma ifrån.
Hur känns det att ha handlett så många som 25 doktorander?
Det är roligt att se doktoranderna växa till kritiskt tänkande forskare! Varje doktorand gör en resa som slutar med en positiv slutprodukt, nämligen doktorsavhandlingen. Doktoranderna har gjort ett kanonarbete som ofta har lett till konkreta förbättringar av vården. Alla de 25 avhandlingarna har bidragit med viktig kunskap om hjärtattack. De har tydliggjort att vården vid en hjärtattack kan ses som en vårdkedja med sju olika perspektiv: patienten, anhöriga, larmcentralen, ambulansen, akutintaget, vårdavdelningen och rehabiliteringen.
Vad har varit roligast?
Det är nog att nästan hälften av doktoranderna varit sjuksköterskor, som gjort ett minst lika ambitiöst jobb som de läkare som jag har handlett. Jag brukar säga att sjuksköterskorna utgör den dåligt avlönade ryggraden i svensk sjukvård. När jag själv var ung och grön som läkare kunde jag luta mig mot kunniga sjuksköterskor, och det känns bra att ha kunnat ge tillbaka lite av det stödet i egenskap av handledare.
Du har nyligen fått en professur i prehospital sjukhusvård i Västra Götaland, knuten till Högskolan i Borås, men där även Sahlgenska Universitetssjukhuset och regionen är medfinansiärer. Vad betyder det för dig?
Det betyder att jag nu på heltid kan fokusera på patientnära forskning där behovet är som störst. Det bedrivs inte lika mycket forskning ute i regionen som i Göteborg men här finns ju faktiskt flertalet patienter i Västra Götaland. Samtidigt har jag ytterligare tio doktorander som kommer att disputera under de närmsta åren, varav de flesta är doktorander vid Sahlgrenska akademin.
Helena Åberg skriver
Vi kanske skulle bli bättre på att annonsera disputationerna? Det finns helt säkert en allmänhet som är intresserad och skulle uppskatta få lyssna. Informationen i kalendariet är ofta tämligen uteslutande: det framgår ofta inte särskilt tydligt att allmänheten är välkommen, eller för den delen lokalens gatuadress, tider etc.