Tidigare generaldirektören Kjell Asplund ska på utbildningsministerns uppdrag ta fram underlag för hur universitetssjukvården ska kvalitetsutvärderas.
Staten betalar varje år ut 2,2 miljarder kronor i ersättning till ett antal landsting för forskning och utbildning, varav ungefär 1,7 miljarder kronor går till forskning. Regeringen har aviserat att man vill att tydligare kvalitetskriterier ska ligga till grund för hur medlen fördelas.
– Ska vi stärka den kliniska forskningen måste utrymmet inom vården för forskning och kliniska prövningar öka. Forskningen behöver patienter och patienterna behöver forskningen, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Inför förhandlingarna om ett nytt så kallat ALF-avtal mellan staten och landstingen kommer utbildningsdepartementet därför att ta fram ett underlag för hur universitetssjukvården ska kvalitetsutvärderas. Syftet är att universitetssjukvård ska skilja sig från annan sjukvård, genom till exempel forskning och användning av innovativa lösningar.
Ansvarig för uppdraget blir Kjell Asplund. Han är professor i medicin och var 2004-2008 generaldirektör för Socialstyrelsen. Han har tidigare också varit överläkare vid Umeå universitetssjukhus. Kjell Asplund ska lämna ett första underlag senast den 1 augusti 2012.
Fakta: ALF-avtalet
Det så kallade ALF-avtalet mellan staten och vissa landsting (de där det finns universitet med läkarutbildning) reglerar frågor om samarbete och ersättning för läkarutbildning, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Nuvarande avtal har sagts upp och förhandlingar om ett nytt ska påbörjas.