När Ragnar Norrby nu väljer att lämna Sahlgrenska akademins styrelse av hälsoskäl tar den tidigare vice ordföranden Bibbi Carlsson över som styrelseordförande. Hon har bakgrund som sjuksköterska och vårdlärare, och har lång erfarenhet som ledare inom både vård och kommunal verksamhet.
―Det har varit inspirerande att arbeta med Ragnar i styrelsen, och jag tycker att det är tråkigt att han lämnar oss på grund av hälsoskäl. Samtidigt tycker jag att det ska bli spännande att leda styrelsearbetet, säger Bibbi Carlsson som tar över klubban under resten av mandatperioden.
Stark del av universitetet
Efter nästan fem år som vice ordförande för Sahlgrenska akademins styrelse kan hon se att fakulteten både har styrkor och svagheter. En av de största styrkorna menar hon är att akademin är en så stor del av Göteborgs universitet. Andra plus är att akademin är eftertraktad: vi har många sökanden när vi utlyser tjänster och bra söktryck på våra utbildningar.
Men Sahlgrenska akademin kan också uppfattas som lite spretigt menar Bibbi Carlsson, vilket är en stor svaghet:
― Det finns för många stuprör inom fakulteten. Vi skulle gynnas av om vi blev bättre på att mötas över institutionsgränserna. Då skulle vi utnyttja vår potential bättre.
En erfaren ledare
Bibbi Carlsson tog sin sjuksköterskeexamen 1966, och kompletterade den med lärar- och administrativ utbildning. Hon har haft flera ledande positioner, bland annat som sjukhusdirektör för Mölndals sjukhus, VD för Göteborgsregionens lokaltrafik AB och Bohustrafiken, VD för Landstingsförbundet, samt förbundsdirektör för Göteborgsregionens kommunalförbund (GR). Som styrelseordförande vid Sahlgrenska akademin tycker hon att hennes viktigaste uppgift är att företräda akademin så att fakulteten blir mer synlig, och att leda mötena på ett konstruktivt sätt.
Forskning, utbildning och ekonomi
Bibbi Carlsson ser flera viktiga arbetsområden för styrelsen den närmsta tiden:
― De senaste åren har akademin inte lyckats tillräckligt väl med våra ansökningar till Vetenskapsrådet. Vi behöver förbättra möjligheterna, bland annat genom rekrytering av fler tunga forskningsledare som har VR:s förtroende.
Även inom utbildning finns utvecklingspotential. Bibbi Carlsson menar att styrelsen kontinuerligt behöver följa upp synpunkter från Högskoleverket.
― Vi har många konkurrenskraftiga program, men jag tror vi skulle kunna toppa betydligt fler om vi kvalitetssäkrade alla utbildningar.
Hon betonar att ekonomichefen Jan Rubensson gör ett mycket bra arbete, men säger att hon upplever att budgetfrågor tar för stort utrymme i styrelsearbetet:
―Genom att öka kunskaperna hos styrelseledamöterna borde hanteringen av de ekonomiska frågorna bli enklare och tydligare, säger Bibbi Carlsson.
Styrelsen kan bli betydligt mindre
Sahlgrenska akademins styrelse består idag av ett 16 ledamöter och flera adjungerade representanter från fack och samarbetspartners. Enligt ett nytt förslag, som är en del av förslaget till ny organisation för Göteborgs universitet, ska fakultetsstyrelser ha 11 ledamöter, där majoriteten ska ha vetenskaplig kompetens. Om förslaget går igenom innebär det med andra ord att akademistyrelsen halveras.
― Jag tror att det kan vara positivt för styrelsearbetet att ledamöterna blir färre. Jag tror att det kan bli mer hållbara diskussioner i en mindre grupp och att det blir lättare för alla i styrelsen att göra sin röst hörd, säger Bibbi Carlsson.
Siv Bäck-Pettersson skriver
Grattis Bibbi! Long time no see. Denna position är du rätt person att axla. Hälsningar Siv