Varje år under sin semester brukar Marie Berg hoppa in några dagar som barnmorska på Antenatalenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Som forskare är det viktigt för henne att hålla kvar kontakten med vården. ―Men jag märker att det är svårt för mig att bara fokusera på arbetsuppgifter och utföra dem. Jag ser hela tiden saker och tänker ”det där borde göras bättre” eller ”tänk om vi gjorde så här istället”, säger Marie Berg, nybliven professor i vårdvetenskap med inriktning mot reproduktiv och perinatal hälsa.
Marie Berg forskar om vård och stöd under hela den barnafödande perioden, från graviditet till förlossning, och även om det tidiga föräldraskapet. Hon studerar dels hur graviditet och förlossning handläggs men också hur kvinnorna som fött upplevt sin situation och det omhändertagande de fått. Även pappornas upplevelse är en del av hennes forskning.
― Barnmorskans förhållningssätt är centralt både i vården och i det stöd som ges, och just nu skriver jag och forskarkollegor på en teori som sammanfattar kärnan i barnmorskors personcentrerade vårdande under förlossningen där den normala fysiologiska processen främjas, säger Marie Berg, som utvecklar teorin tillsammans med kollegan Ingela Lundgren och den isländske forskaren Ólöf Asta Ólafsdóttir.
Särskilt viktigt är hur det första mottagandet blir på förlossningsavdelningen och detta undersöker Marie Berg tillsammans med doktoranden Viola Nyman, ett avhandlingsarbete med action research design, vilket innebär att förändringsaktioner genomförs på en förlossningsavdelning, där Viola också arbetar som barnmorska.
Marie Berg handledde den avhandling som förra året utsågs till den bästa vid hela Sahlgrenska akademin, den där Anna Dencker visade att det går bra att avvakta med att sätta in värkstimulerande medel. En annan av hennes doktorander, Lotta Selin, arbetar nu vidare med frågeställningar kring oxytocin, och försöker svara på frågan om vilken dos som ska ges när värkstimulerande dropp väl sätts in.
Utvärderar nytt stöd för blivande mammor med diabetes
Både som yrkesverksam barnmorska och som forskare har hon specialiserat sig på barnafödande vid ökade risker, och hur man kan främja välbefinnande och en normal process. Hon studerar särskilt gravida och nyblivna mödrar med typ 1 diabetes i forskningsprogrammet MODIAB (moderskap och diabetes). ―Dessa kvinnor har en mycket påfrestande graviditet. Det viktigaste är att de lyckas hålla en normal blodsockernivå för att minska risken för missbildningar och att barnet ska må väl under graviditet, förlossning och som nyfödda, säger Marie Berg. Marie leder ett forskningsprojekt där bland andra forskarkollegan Carina Sparud Lundin ingår, och som utvecklat ett webbaserat stöd för gravida och nyblivna mödrar med typ 1 diabetes i samarbete med ett IT-företag. Stödet utvärderas nu i en interventionsstudie.
Med hjärtat i Kongo
Redan i barndomen väcktes hennes längtan att arbeta för människor i Afrika. Det var den drivkraften som gjorde att hon utbildade sig till sjuksköterska och till barnmorska. Hon har tillsammans med sin familj hunnit arbeta under tre längre perioder i Demokratiska Republiken Kongo (tidigare Zaïre) i staden Lemera i bergen i östra Kongo, första gången 1981. ― Jag arbetade på sjukhuset med mödravård och förlossning, men vi hjälpte också kvinnor genom att informera om hur de kan få ett liv som innehåller mer än barnafödande, säger Marie Berg, som använde både swahili och franska för att göra sig förstådd under sitt arbete i Zaïre. Marie Bergs arbetsrum på Hälsovetarbacken är fyllt med bilder och gåvor hon fått under sina resor till Zaire. Bland annat ett vackert träsnitt av en mamma med barn, en gåva från en svensk barnmorska som Marie Berg förlöste på Lemera sjukhus.
Kunskap stärker, men krig förstör
I Zaïre var hon också med och startade kvinnoskolor, dit kvinnor kom för att handarbeta och utbildas tillsammans. De kvinnor som inte kunde läsa fick lära sig det, och sedan fick de undervisning i livskunskap ur egenhändigt tillverkade kompendier på Swahili. ― Undervisningen handlar om allt ifrån hur man sköter sin hygien och bygger bra latriner, till hur man odlar och äter näringsrikt, till vad som händer i kroppen när man är gravid och hur man kan undvika graviditeter. Marie Berg etablerade också en skola för lärare till kvinnoskolan, för att rörelsen skulle kunna fortsätta även utan västerländskt stöd. Men i mitten av 1990-talet startade ett krig i Zaïre och just på Lemera, och det arbete Marie Berg och andra volontärer gjort raserades. Flera patienter och personer ur vårdpersonalen dödades, och kvinnoskolan intogs som huvudkontor för rebellerna.
―Jag har fått höra fruktansvärda berättelser om vad kvinnor varit med om under kriget. Våldtäkt, sönderskjutna underliv och påtvingad kannibalism. Ändå finns det en förmåga bland dessa kvinnor att stötta och hjälpa varandra som ger hopp om en ljusare framtid, säger Marie Berg.
Ingår i nätverk med EU-anslag
För att utveckla vetenskaplig kunskap som förbättrar vården före, under och efter förlossningen i Europa har Marie Berg tillsammans med andra europeiska forskare skapat ett forskningsnätverk. Projektet finansieras av EU, och är unikt eftersom det inte bara handlar om det medicinska utfallet, utan fokuserar på komplexiteten kring barnafödande.
―Vi ställer oss frågan vad som fungerar, för vem och i vilken kontext i graviditets- och förlossningsvård bland annat med särskild uppmärksamhet på rutiner under graviditet, förlossningar samt på invandrarkvinnor, säger Marie Berg, som ansvarar för en av de fem arbetsgrupperna som genomför det vetenskapliga programmet.
Snart tillbaka i Kongo
Som nybliven professor vill Marie Berg framhålla vikten av att inte bara forska, utan även utveckla och driva utbildning. Hon är huvudansvarig för barnmorskeprogrammet vid Göteborgs universitet, och engagerar sig även för barnmorskeutbildning i andra länder: Inom några veckor åker hon tillbaka till Kongo, till universitetet i Bukavu och till Panzisjukhuset tillsammans med några lärare från biomedicinska analytikerprogrammet. Då ska hon diskutera den planerade barnmorskeutbildningen som universitet ska starta. Hon ska också föra samtal om införande och säkerställande av personcentreringen i vården av kvinnor med skador i underlivet efter våldtäkter eller långdragna förlossningar.
― WHO har slagit fast att det är en mänsklig rättighet att få föda barn med en ”skilled attendence” närvarande, och då behöver barnmorskeutbildningen ges på universitetsnivå. Men det måste till en lång förankringsprocess innan vi är där, säger Marie Berg.
Publikationer i urval
Berg, M., & Sparud-Lundin, C. (2009). Experiences of professional support during pregnancy and childbirth – a qualitative study of women with type 1 diabetes. BMC Pregnancy Childbirth, 9(1), 27.
Dencker, A., Taft, C., Bergqvist, L., Lilja, H., & Berg, M. (2010). Childbirth Experience Questionnaire (CEQ): development and evaluation of a multidimensional instrument. BMC Pregnancy Childbirth, 10(1), 81.
Nyman, V., Downe, S., & Berg, M. (2011). Waiting for permission to enter the labour ward world: First time parents’ experiences of the first encounter on a labour ward. Sexual & Reproductive Healthcare.
Här kan du läsa mer om EU-nätverket: www.iresearch4birth.eu
Urban Berg skriver
Glad och stolt make gratulerar till en trevlig presentation.
lillemor eisen skriver
Fantastisk kvinna! Du är otrolig!
Jag minns dig från min tid på Östra. Du tog kort på mig och en kvinna. ”Mötet”, var rubriken. Jag satt där på sängkanten med ett trästetoskop i handen. Jag kände mig viktig.
Jag är stolt över vad du gjort i livet, och glad över att fått möta dig!
Keep going and Good bless you!
Bror-Inge Jälevik skriver
Tänk att vi känner en så kunnig kvinna och forskare! Vi gläds med dig och alla kvinnor som får det bättre på grund av din forskning.
Mungu akubariki!
Helene och Bror-Inge
Annica Gustafsson skriver
Hej,Stort Grattis Marie !
Ett så fantastiskt arbete ibland kvinnor.Visste inte om Dig,ska bli roligt att följa ditt arbete, grattis igen hälsningar Annica.
Jeanette Letalick skriver
Vad roligt att få läsa om dig Marie! Du ger oss andra inspiration att fortsätta utveckla både oss själva och vårt arbete! Tack!!
Rangela Fredsjö skriver
Hej Marie!
Och grattis till professorstiteln. Den är du verkligen värd!
Många hälsningar
Biomed bibl /Rangela