En stjärnformad astrocyt i svartvit färgdräkt. Det var vinnarkonceptet när besökare på Mölndals stadsmuseum röstade fram den vackraste forskarbilden.
–Det känns jätteroligt, säger Charlotta Lindwall vid Sahlgrenska akademin som tog bilden.
Charlotta Lindwall är doktor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi och en hyfsat engagerad hobbyfotograf. I sitt forskningsarbete vid Sahlgrenska akademin har hon använt en teknik för att fotografera genom mikroskop – en metod som på ett fascinerande sätt kan synliggöra livets allra minsta beståndsdelar.
Vann publikens pris
Besökarna på Mölndals stadsmuseum var i alla fall imponerade, och röstade fram Charlotta Lindwalls bild som den vackraste forskarbilden i utställningen ”Inte bara vetenskap”.
–Bilden föreställer en astrocyt, en celltyp som finns i hjärnan, och är tagen på celler som odlats på glas. Cellerna har färgats in med en speciell teknik, men jag har använt en helt vanlig kamera som kopplats till ett mikroskop, säger Charlotta Lindwall.
Svartvit för konstens skull
I original är astrocyten grönfärgad. Men Charlottas kollega Heléne Andersson, som beställde bilden som omslag till sin avhandling, tyckte att astrocyten ”blev mer konstnärlig” i svartvit.
För Charlotta Lindwalls del är publikpriset en sporre att ytterligare utveckla sitt fotograferande.
–Att kunna fånga dessa otroligt små celler som vi arbetar med på bild, och få se hur de faktiskt ser ut, är otroligt fascinerande, säger hon.