Tre forskare vid Sahlgrenska akademin får dela på nära tio miljoner kronor när AFA Försäkring delar ut pengar till hjärtforskning. Stödet ska öka kunskaperna om skiftarbetande kvinnors hjärthälsa, nya sätt att förebygga hjärtsjukdom och det mystiska fenomenet Broken Heart Syndrome.
Forskning har visat att skiftarbetande män i industrin löper ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Men när det gäller skiftarbetande kvinnor finns stora kunskapsluckor. Eva Andersson, forskare vid arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet, får nu 2 267 000 kronor för att undersöka kvinnors skiftarbete kopplat till hjärt-kärlsjukdom. 6 000 kvinnor i pappers- och massaindustrin ingår i undersökningen.
Broken Heart Syndrom, eller stressinducerad kardiomyopati, är en åkomma som paralyserar stora delar av hjärtmuskeln och som oftast drabbar kvinnor i samband med negativ emotionell stress. Det första dokumenterade fallet i Sverige inträffade så sent som 2005, nu räknar forskarna med att cirka 2 000 kvinnor om året drabbas – men mörkertalet anses stort. Elmir Omerovic, forskare vid Wallenberglaboratoriet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, får 3 376 000 kronor för att kartlägga hur många som drabbas och hur deras hälsa påverkas, för att sedan etablera nationella riktlinjer för hur man ska ställa diagnos och behandla syndromet.
För människor som lider av fetma är åderförkalkning den främsta orsaken till allvarlig sjukdom och död. Forskning har visat att bakteriefloran blir annorlunda i tarmen och munnen hos dem som drabbas av åderförkalkning, och att bakterier kan orsaka eller påskynda åderförkalkning. Fredrik Bäckhed, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, får 4 miljoner kronor för att undersöka om detta stämmer, och för att i så fall utveckla metoder för att använda bakterier som nya markörer för att hjärt- och kärlsjukdomar.