För tredje antagningsomgången i följd antas läkarstudenter till läkarprogrammet nu till våren utan att ha det högsta meritvärdet 22,5 poäng. Trendbrottet gäller alla läkarprogram i landet och är en följd av de nya tillträdesreglerna från 2010.
Höstterminen 2010 ändrades antagningsreglerna för att öka konkurrenskraften för dem som söker till högskolestudier direkt efter gymnasiet utan att först komplettera sina gymnasiebetyg. De sökande delas nu in i flera grupper, bland annat skiljs de som kompletterat sina gymnasiebetyg från dem som inte kompletterat betygen.
― Det är i gruppen som inte kompletterat sina gymnasiebetyg som man nu kommer in på läkarprogrammet utan att ha allra högsta betyg, även om man måste ligga rätt nära 22.5. I antagningsgruppen för dem som kompletterat betygen krävs fortfarande högsta betyg eller ett väldigt bra resultat på högskoleprovet, säger Helen Ziser, studievägledare på Sahlgrenska akademin.
En annan förändring i samband med att tillträdesreglerna ändrades 2010 var att urvalsgruppen med studenter som inte kompletterat sina gymnasiebetyg proportionerligt sett fick en större andel av studieplatserna. Det har lett till att de studenter som börjar på utbildningen nu i genomsnitt är betydligt yngre än tidigare.
För den som har utländska betyg eller har gått en folkhögskoleutbildning krävs fortfarande högsta möjliga betyg för att ha en chans att komma in på läkarprogrammen. Läkarutbildningar ges vid universiteten i Linköping, Göteborg, Lund, Umeå, Uppsala, Örebro och på Karolinska Institutet i Solna.