När vi söker efter vetenskapliga referenser eller abstracts sitter det i ryggmärgen att gå in i PubMed och söka. Men PubMed är inte alltid den bästa sökmotorn. Genom att använda andra sökgränssnitt kan du optimera din sökning.
PubMed tar sina artikelreferenser och abstracts ur MEDLINE (Medical Literature Analysis and Retrieval System Online), som i sin tur är en bibliografisk databas skapad av United States National Library of Medicine (NLM). PubMeds artikelreferenser länkar vidare till fulltextartiklar i öppna arkiv eller hos olika förlag. Pubmed introducerades 1996. 2002 släpptes MEDLINE fritt för aktörer som ville presenterade alternativa gränssnitt, och sedan dess har ett flertal aktörer skapat alternativa gränssnitt. De olika gränssnitten är generellt inte lika ”transparenta” som PubMed, då det ofta är kommersiella aktörer som ligger bakom gränssnitten.
Varför behövs olika gränssnitt? Vad kan man vinna på att använda ett alternativt gränssnitt till PubMed? Förenklat kan man säga att den stora mängd av information som United States National Library of Medicine erbjuder så många användare, gör att PubMed inte har möjlighet att erbjuda optimerade funktioner inom olika specialområden.
Nedan följer en presentation av ett urval av den mängd gränssnitt som finns och några av deras framträdande funktioner.
Gopubmed erbjuder varierade sökmöjligheter på till exempel MeSH-termer, gener och proteiner. Artikelreferenserna länkar vidare till fulltextartiklar via PubMed. Gopubmed erbjuder även lättåtkomlig statistik över bland annat mest publicerade författaren inom ett område eller grafiska presentationer av relationer mellan författare. www.gopubmed.com
Hubmed erbjuder användaren möjligheten att grafiskt presentera relationer mellan olika artiklar. Artikelreferenserna har länkar vidare till fulltextartiklar och man kan också exportera referenser i ett flertal olika format. Funktionen ”citation finder” möjliggör sökning på en hel referenslista som kan kopieras in.
Ligercat skapar taggmoln av MeSH-termer utifrån söktermen. Dessa kan sedan skickas till PubMed som en sökning. Ligercat presenterar även statistik på hur många artiklar som är relaterade till söktermen och dessa artiklar kan nås direkt om man klickar på grafen. Man kan även göra liknande sökningar på tidskrifter och gener. http://ligercat.ubio.org/
MEDSUM är ett verktyg som bland annat möjliggör grafisk presentation av statistik av ämnen utifrån en tidslinje och ger användaren möjlighet att göra profilsökningar utifrån författare eller ämne. MEDSUM länkar inte vidare från artikelreferenserna till fulltextartiklar. http://webtools.mf.uni-lj.si/public/medsum.html
Pubget erbjuder främst en förenklad åtkomst till fulltextartiklar. www.pubget.com
Quertle är en semantisk sökmotor som uppmuntrar frassökningar av typen ”what treats measles”. Quertle erbjuder möjligheten att göra sökningar utifrån förbestämda konceptkategorier såsom $Diseases, som täcker in olika ämnesområden. Artikelreferenserna länkar vidare till fulltextartiklar via PubMed. www.quertle.info/
Utöver dessa alternativa gränssnitt som nämnts finns en rad olika tjänster för återvinning av information ur NLM:s resurser. Vilken eller vilka man väljer att använda beror på vad man har för behov av informationsutvinning.
Sigvard Olofsson, Infektion skriver
Hej,
Gjorde en snabbtest av pubget för att på prov ladda ned en egen open access-artikel, men fann till min förvåning att bli krävd på USD 35 för att få ladda ned den.
Bästa hälsningar
Sigvard
Alejandro Crespo och Frida Wåhlström Olausson skriver
Hej Sigvard.
Det verkar ju konstigt. Maila gärna vilken artikel det rör till biomedicinska bibliotekets undervisningsteam gm.utb@ub.gu.se, så ska vi kolla upp det.
Mvh
Frida och Alex
Undervisningsteamet
Biomedicinska biblioteket