Utländska studenter kostar för mycket, det anser nederländska politiker, från höger till vänster. Nederländerna har många utländska studenter, eftersom i princip alla som är behöriga antas till utbildningarna.
Nederländerna hade 19 000 utländska studenter år 2006 men antalet har sedan dess mer än fördubblats, till 54 000. Det innebär att en student av tio kommer från ett annat land, varav många från Tyskland. En orsak till att Nederländerna är attraktivt för studenter från andra länder är att i princip alla som söker sig till högskolan antas. I många andra länder är antalet platser däremot begränsat, särskilt platser på mer attraktiva utbildningar, till exempel till läkare, tandläkare eller veterinär. Ökningen i antalet utländska studenter har nu aktualiserat en diskussion om antagningen av studenter till den nederländska högskolan.
I debatten framförs krav på att kvoter för antalet utländska studenter ska införas och att det system med utlottning av platser som faktiskt redan finns i Nederländerna ska förändras. I nuvarande lotterisystem viktas de sökandes chanser utifrån avgångsbetyg från gymnasiet. När efterfrågan på utbildning blir större än tillgången kommer antagligen allt fler utbildningar att behöva använda lotterisystemet. Det finns också en växande opinion för en övergång till antagning helt baserat på meriter, något som tidigare varit otänkbart att ens diskutera. Sådan meritbaserad antagning finns dock redan på en del av de nederländska universiteten.
Läs mer om antagningssystemet i Nederländerna i University World News >>