Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har delat ut medel för att stötta framstående, svensk forskning. Sven Enerbäck och Gunnar C Hansson får totalt 70 miljoner kronor för studier om diabetes samt fetma och tarmsjukdomar.
Sven Enerbäck, professor vid avdelningen för medicinsk genetik och klinisk gentik vid institutionen för biomedicin får drygt 42 miljoner kronor för en studie om brun fettväv, som erbjuder ett nytt sätt att behandla diabetes och övervikt.
–I motsats till vanlig vit fettväv, som lagrar energi, så har brun fettväv den unika förmågan att förbränna energi. Tidigare trodde man att brunt fett endast fanns hos det nyfödda barnet, men vi har visat att även vuxna människor har brun fettväv. Detta oväntade fynd vill vi nu utnyttja för att utveckla nya behandlingsformer mot fetma, säger Sven Enerbäck.
I forskningsprojektet ingår också Claes Gustafsson och Maria Falkenberg vid Sahlgrenska akademin samt forskare vid Stockholms och Linköpings universitet.
Nya fynd om tarmbakterier
Gunnar C Hansson, professor vid avdelningen för kemi och cellbiologi vid institutionen för biomedicin, får 28 miljoner kronor för att följa upp nya fynd som visar att bakterier i tjocktarmen kan ha betydelse för fetma, men också för olika tarmsjukdomar.
–Tarmens bakterier ingår i ett komplext system, och med den här finansieringen kan vi angripa området på ett internationellt konkurrenskraftigt sätt. I projektet vill vi se hur bakterier etablerar sig i tarmen och hur tarmfloran kan bibehållas, en kunskap som på sikt förväntas leda till nya och alternativa medicinska behandlingar av tarmsjukdomar som ulcerös kloit och irriterad tarm (IBS), liksom diabetes och fetma.
Medverkar i forskningsprojektet gör också Fredrik Bäckhed, Niclas Karlsson, Sara Lindén, Magnus Simrén och Susann Teneberg.
Fakta
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse verkar för att främja vetenskaplig forskning och undervisnings- eller studieverksamhet. Totalt delade stiftelsen ut 750 miljoner kronor fördelade på forskningsprojekt inom medicin, teknik och naturvetenskap.