Inom de närmsta månaderna kommer Göteborgs universitet att ingå ett nytt samarbetsavtal med Patan Academy of Health Sciences i Nepal.
―Det är ett icke vinstdrivande sjukhus med fokus mot landsbygd och folkhälsa, och det gör det till en unik sjukvårds- och forskningsinstitution i Nepal, säger Göran Kurlberg, docent och överläkare i kirurgi vid SU, som länge arbetat med universitetskontakter i landet.
Göteborgs universitet har sedan tidigare avtal med ett annat universitetssjukhus i Nepal, men samarbetet har inte varit så aktivt, framför allt på grund av de oroligheter och konflikter som drabbat landet.
Patan Hospital, förlagt till en stadsdel i huvudstaden Kathmandu, drevs från början som ett missionssjukhus, byggt av tyska Lutherhjälpen. Sjukhuset har nu övergått till statlig ägo och har nu med ekonomiskt stöd från en förmögen amerikansk familj kunnat utvecklas till ett universitetssjukhus, Patan Acdemy of Health Sciences (PAHS). En son till familjen, Nick Simons, reste världen runt och besökte då även Nepal. Fascinerad och gripen av situationen i Nepal beslutade han sig för att utbilda sig till läkare när han kom hem, för att sedan återvända till Nepal och arbeta inom vården. Innan han återvände till USA omkom han dock i en drunkningsolycka på Bali.
―Det var naturligtvis en stor tragedi för hans familj, och för att hedra hans minne valde de att ge en stor donation till PAHS, säger Göran Kurlberg.
Ett universitetssjukhus mot strömmen
Nepal är ett av världens fattigaste länder, men har en växande, förhållandevis välbärgad medelklass.
―De flesta sjukhusen i Nepal är vinstdrivande och ligger i Katmandu eller någon annan stor stad. De satsar på avancerad teknik för patienter som kan betala för behandlingarna. Att starta ett icke vinstdrivande universitetssjukhus med fokus på landsbygd och folkhälsa är att gå mot strömmen, säger Göran Kurlberg.
Det finns ett 15-tal lärosäten med läkarutbildningar i Nepal, där studenternas föräldrar får finansiera sina barns utbildning. Vid Patan University Hospital finns dock möjlighet att få stipendium, om man förbinder sig till att arbeta som läkare på landsbygden några år när man är färdig med utbildningen.
Utbyten för studenter, lärare och forskarstuderande
Det nya samarbetsavtalet innebär att Sahlgrenska akademin kommer att kunna skicka sina studenter att göra projektarbeten i Nepal, och det öppnar också för lärarutbyten. Det nepalesiska universitetssjukhuset kommer sannolikt framför allt att skicka doktorander till Sverige för att gå kurser i vetenskaplig metodik för forskarstuderande.
― Tiden är inte mogen för Nepal att skicka hit sina läkarstuderande. Redan idag är landet hårt utsatt för brain drain, och hälften av de läkare som utbildas i landet åker till USA för att praktisera. Den situationen vill vi inte förvärra, säger Göran Kurlberg.
Stort intresse bland studenterna
Samarbetet med PAHS kommer att uppskattas av både läkarkandidater och studenter på andra utbildningsprogram vid akademin, det är Göran Kurlberg övertygad om. En snabb undersökning bland läkarstudenter som han gjorde för några år sedan visade att majoriteten av de som svarade gärna ville åka utomlands och göra sitt projektarbete, och av de som ville åka utomlands ville de flesta åka till ett utvecklingsland.
―Det är väldigt kul att så många vill åka iväg. Jag tror dels det beror på att det finns ett helt annat patientflöde i u-länder jämfört med här hemma, och dels tror jag också att den traditionellt svenska solidaritetstanken finns hos många av våra läkarstudenter, säger Göran Kurlberg.
Även Rune Andersson, professor i global hälsa, och Sahlgrenska akademins internationella koordinatorer har arbetat hårt för att det nya samarbetsavtalet ska komma till stånd.