Hitta fonder du inte visste fanns, lämna in en proffsigare ansökan och få chansen att påverka de stora strategiska satsningarna innan de är utlysta. Nu finns det två forskningsrådgivare som är specialiserade på att hjälpa Sahlgrenska akademin att få in mer externa forskningsanslag.
Ellen Knutsen Rydberg och Ulf Nilsson ingår i forsknings- och innovationsservice vid Göteborgs universitet, och jobbar särskilt för att förbättra Sahlgrenska akademins möjligheter att ta in externa anslag. Både Ellen och Ulf är disputerade, erfarna forskare. Ellen Knutsen Rydberg har tidigare arbetat med forskningsfinansiering på NordForsk, ett nordiskt forskningsråd under Nordiska ministerrådet, och fokuserar sig nu framför allt på EU:s sjunde ramprogram och amerikanska NIH. Ulf Nilsson, vars tjänst är en särskild satsning av Sahlgrenska akademins styrelse, arbetar bland annat med de svenska forskningsfonderna, där det kan finnas ganska mycket pengar att hämta, och där konkurrensen inte är lika hård som hos de stora finansiärerna.
– Jag har till exempel dammsugit marknaden efter fonder som har en vårdvetenskaplig inriktning, som jag snart ska presentera på institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Jag tror jag hittat ett par de nog inte känt till sedan tidigare, säger Ulf Nilsson.
Ett arbete på flera nivåer
Som forskningsrådgivare arbetar de mycket med ansökningsstöd, rådgivning och tips till enskilda forskare, men också med ett mer långsiktigt, strategiskt perspektiv. Forskningsfinansiärerna kallar med jämna mellanrum till olika hearings eller konferenser där dialogen sedan blir underlag för framtida strategiska satsningar. Ellen Knutsen Rydberg menar att många forskare inte tagit till sig hur viktigt det är att delta i diskussionerna:
– Allt mer forskningspengar görs tillgängliga i tematiska utlysningar, och det gäller att vara med och forma arenan. Om vi kan påverka förarbetet innan utlysningen är bestämd ökar vi ju våra chanser att få ta del av pengarna.
Nätverkande och personkännedom
En stor del av arbetet handlar om att knyta rätt forskare till rätt utlysning. De båda forskningsrådgivarna har flera idéer om hur det arbetet kan bli mer effektivt, bland annat inrättandet av en sökbar databas där forskare själva kan fylla i vad de just nu forskar om. En sådan databas är dock ganska långt borta, eftersom den sannolikt behöver genomföras på universitetsgemensam nivå.
– Närmare ligger då ett nätverk som vi ska skapa, med science editors, forskningssekreterare och andra som arbetar med någon typ av ansökningsstöd vid olika avdelningar eller inom forskargrupper. Den som har sådana uppgifter får gärna kontakta oss så att de kan ingå i nätverket, säger Ulf Nilsson.
FAKTA FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSSERVICE
Vid forsknings- och innovationsservice arbetar specialister inom forskningsfinansiering, affärsjuridik, innovationsrådgivning och omvärldskontakter. Inom gruppen forskningsservice arbetar två ekonomer och tio forskningsrådgivare. Huvuduppgiften är att ge ett professionellt administrativt stöd för forskare vid utformning och koordinering av forskningsansökningar, ekonomisk rapportering av beviljade projekt, samt ägna sig åt uppsökande verksamhet för att stimulera forskargrupper att söka externa medel. I arbetsuppgifterna ingår utlysningar både nationellt och internationellt, varav EU:s ramprogram är en viktig del. Flera av rådgivarna har samma uppdrag som Ellen och Ulf, fast riktade mot andra fakulteter. Kontoret ligger på Erik Dahlbergsgatan 11B vid Vasaplatsen. Hemsida: http://www.gu.se/forskninginnovation
För mer information kontakta:
Ellen Knutsen Rydberg, forskningsrådgivare, telefon 031-786 6470, 0766-18 64 70, e-post ellen.rydberg@gu.se
Ulf Nilsson, forskningsrådgivare, telefon 0709-83 16 72, e-post ulf.nilsson@gu.se