I Gunilla Krantz har Göteborgs universitet fått sin första professor i folkhälsovetenskap. Och det är på tiden, tycker hon.
– Den biomedicinska ådran är stark i Göteborg, men det psykosociala perspektivet på hälsa är också otroligt viktigt. Det borde finnas med i alla utbildningsprogram vid Sahlgrenska akademin.
Det handlar om hur våra livsvillkor påverkar våra möjligheter att hålla oss friska. Gunilla Krantz själv konstaterar att hon som professor nu tillhör en grupp människor som har goda möjligheter att leva riktigt länge. För ju högre utbildad man är, desto längre lever man överlag.
– Det finns naturligtvis enskilda professorer som också blir allvarligt sjuka, men på befolkningsnivå kan man tydligt se att högutbildade, ekonomiskt starka personer har en tendens att leva längre och hålla sig friskare. Det handlar mycket om att de ingår i resursstarka nätverk som kan stötta upp när det behövs, säger Gunilla Krantz.
Patienterna väckte intresset
Numera är det bara undervisning och forskning som gäller för Gunilla Kratz, men under många år arbetade hon som allmänläkare på en vårdcentral i Lilla Edet. Det var patienterna hon mötte där som väckte hennes intresse för folkhälsovetenskap.
– Jag hade många patienter, framför allt kvinnor, som kom in med värk i muskler och leder och andra diffusa symtom, och det fick mig att fundera. Resultatet blev en avhandling som jag lade fram vid Lunds universitet, om psykosociala orsaker till ohälsa bland kvinnor, säger Gunilla Krantz.
Studenter gillar det globala
Efter disputationen arbetade hon några år på Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap, NHV, där hon utvecklade kursutbudet inom folkhälsovetenskap. Hon hann också arbeta en period vid Karolinska institutet innan hon rekryterades till Sahlgrenska akademin. Här forskar hon nu om fysiskt, psykiskt och sexuellt våld i nära relationer, både i Sverige och i olika låginkomstländer.
– Jag tycker att vi ligger lite efter här i Göteborg när det gäller folkhälsovetenskapen. På KI har man satsat hårdare på ämnet, där det till och med har egen institution. Det går framåt för folkhälsovetenskapen vid Göteborgs universitet, men med tanke på globaliseringen skulle jag önska att satsningarna kom snabbare, säger Gunilla Krantz, och lägger med ett snett leende till att hon gärna skulle bli rektors rådgivare i globala frågor för att snabba på olika satsningar som hon tycker är nödvändiga:
– Vi måste kunna erbjuda utbildningar med ett tydligt globalt perspektiv för att attrahera studenterna, det är något de efterfrågar. Kan vi inte erbjuda det söker de sig någon annanstans.
Kombinationstjänst, men inga patienter
Gunilla Krantz har en kombinationstjänst, och är också överläkare, men hon arbetar inte med patienter längre. Hon har sin tjänst inom Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer, där hon driver olika forskningsprojekt.
– Vi studerar hur vanligt det är med våld inom förhållanden, oavsett om det är en man eller en kvinna som blir utsatt, och vi undersöker också vilka orsaker som kan utlösa våldet, säger Gunilla Krantz.
Vietnam, Pakistan och Rwanda
Men den forskning som ligger henne närmast hjärtat är den som hon bedriver i låglöneländer, som Vietnam, Pakistan och Rwanda. Även i dessa länder handlar forskningen om våld i nära i relationer:
– I Pakistan är situationen alldeles hårresande, där har vi kunnat visa att 55 procent av alla kvinnor utsätts för fysiskt och sexuellt våld, och 65 procent för psykiskt våld. I Vietnamn är situationen något bättre.
Mest aktuellt är forskningsprojektet i Rwanda, som bland annat finansieras av SIDA. Bara några dagar efter vår intervju ska Gunilla Krantz resa dit. Utöver våld i nära relationer berör projektet konsekvenserna av folkmord och inbördeskrig i landet.
– I Rwanda är det väldigt vanligt att människor har mindre allvarliga, psykiska sjukdomar, som depression eller ångest. Här i Sverige finns effektiva behandlingar, men där finns inte hjälpen i samma utsträckning. Det finns också olika barriärer som gör det svårt för människor att söka den hjälp som finns, som att man skäms för att man är sjuk eller inte har råd med transporten, som vi också ska undersöka närmare i projektet.
Publikationer i urval:
Hasnain F, Johansson E, Krantz G. What do young adults know about the HIV/AIDS epidemic? Findings from a population based study in Karachi, Pakistan. BMC Infectious Diseases, 2009, Mar 26; 9:38.
Ali TS, Asad N, Mogren I, Krantz G.Intimate partner violence in urban Pakistan: prevalence, frequency and risk factors. International Journal of Women’s Health 2011 Mar 16;3:105-15.