Kaffemuggar, tomma lunchlådor och oanvändbart laboratoriematerial. Uppskattningsvis 20 procent av det vi sopsorterar i lunchrum och uppehållsrum hamnar fel. Det visar ett stickprov som nyligen genomfördes på Sahlgrenska akademin.
Maria Bodin, biträdande miljösamordnare vid Sahlgrenska akademin, håller upp en kaffekopp i papp som ett exempel på något som ofta sorteras fel:
― Det är alldeles för ofta kopparna fortfarande innehåller en liten slatt kaffe, då blir pappret blött och svårare att hantera. Om kaffet dessutom innehåller mjölk kan det börja lukta och dra till sig flugor. Helst ska man skölja ur koppen innan den slängs, och då ska pappkoppen läggas i pappersförpackningar och plastlocket i plastförpackningar.
Brännbart ska vara undantaget
Även lunchlådor, både de av frigolit och de av papp behöver rengöras innan de slängs i plast- eller pappersförpackningsfraktionen.
― Många verkar tycka att det är fel att källsortera lunchlådorna av frigolit, eftersom vi ofta hittar dem i det brännbara avfallet. De går bra att lägga bland plastförpackningarna, säger Maria Bodin, som tycker vi alla behöver tänka efter en gång till varje gång vi är på väg att slänga något bland det brännbara avfallet: är jag verkligen säker på att detta inte går att återvinna?
Även plastpåsar och annan mjukplast läggs ofta i det brännbara avfallet, trots att detta också går att återvinna med övrig plast. Något som däremot ska brännas och inte återvinnas är engångstallrikar av papper.
På Medicinareberget producerar vi närmare tio kubikmeter brännbart avfall varje dag. Genom att gå igenom en omgång återvunnet avfall vill miljörådet få bättre koll på vad vi ofta sorterar fel, så att informationen till anställda kan bli bättre.
Laboratoriets avfall är brännbart
Ett annat bekymmer är provrör, pipettställ, flaskor och annat laboratoriematerial i plast som ofta hamnar i behållaren för plastförpackningar när de ska kasseras. Ett rimligt antagande kan tyckas, men läkemedels- och laboratorieindustrin är inte med i det återvinningssamarbete som finns för tillverkare av pappers-, plast- och metallförpackningar. Däremot går det bra att återvinna de förpackningar som laboratoriematerialet levereras i.
― Än så länge ska lab-materialet slängas som brännbart, men personligen hoppas jag att vi lyckas få med laboratorieförpackningar nästa gång vi ska upphandla återvinningen, säger Maritha Svensson, lokalvårdschef och avfallshandläggare för hela universitet.
― Och när det gäller provrör och flaskor från labbet måste de tömmas och sköljas ur. Rena provrör slängs som brännbart avfall, men de som innehållit farliga kemikalier ska sorteras som kemikalier eller riskavfall, fyller Maria Bodin i.
Lokalvårdarna i första ledet
Initiativet till genomgången av våra återvunna sopor kommer från lokalvårdare som också samlar in det vi sorterar i våra lunchrum och i studenternas uppehållsrum.
― Det kom några lokalvårdare till mig med kanyler de hade hittat i det brännbara avfallet från laboratorier och undrade vad det var. Som arbetsmiljöingenjör blev jag förstås orolig för lokalvårdarnas arbetsmiljö, säger Annhild Larsson, arbetsmiljöingenjör vid Göteborgs universitet.
Exempel på sopor som hade slängts i det brännbara avfallet, men som hade kunnat återvinnas:
Petflaska
Pizzakartong
Mjölkförpackning
Gem
Plasthandskar
Take away kaffemugg
Drickyoghurtflaska
Tidningar
Chokladpapper
Aluminiumfolie
Matkartong i papp
Matkartong i frigolit
Lisa Donnerdal skriver
Hej!
Ska verkligen plasthandskar källsorteras. De är inte förpackningar. På KTC, Hälsovetarbacken använder vi en hel del handskar och jag vill vara säker på att jag informerar rätt.
Maria Bodin skriver
Hej!
Plasthandskar ska sorteras i brännbart om de inte använts vid kemikaliehantering (farliga kemikalier) då de ska till riskavfall.
Plastgem är ingen förpackning så de ska till brännbara fraktionen.
Metallgem skulle jag samla ihop i en gammal metallburk, som sedan ska till metallskrot.
Mvh Maria
Britt Borg skriver
Hej
Jag undrar över gem. Skall plastgem läggas bland plastförpackningar och metallgem bland metallförpackningar?