Efter ett uppehåll med studenter under två år finns det nu blivande audionomer på Sahlgrenska akademin igen. Och starten för det nya audionomprogrammet gick riktigt bra: 15 sökanden per plats.
Än så länge har studenterna bara hunnit gå tre veckor på sitt program, och hittills har de fått mest en överblick över vilka studier som ligger framför dem.
– Det känns spännande och kul, och jag är förväntansfull inför de kurser som ska komma, säger Jonas Fogels, en av studenterna som väntat på att audionomprogrammet skulle starta i Göteborg igen så han kunde söka:
– Jag är intresserad av ljudmiljöer och akustik, har jobbat inom vården och är utbildad ljudtekniker, så audionom är ett yrke som kombinerar mina intressen på ett bra sätt, säger han.
Resurser saknades
Anledningen till audionomprogrammets uppehåll var att det då vare sig fanns tillräckligt med pengar eller lärarresurser för att akademin skulle kunna satsa helhjärtat på programmet.
– Det finns en felaktig uppfattning om att det var kritik från Högskoleverket som gjorde att man fick lägga ner, men det stämmer inte. I jämförelse med andra audionomprogram i landet fick audionomprogrammet en ganska bra utvärdering, säger Ann-Kristin Espmark, lektor vid enheten för audiologi.
De senaste två åren har det arbetats intensivt med att ta fram nya kursplaner och rekrytera lärare.
– Vi har valt att inte bara fokusera på rehabilitering hörselskada, utan vill också lyfta fram ljudet som något positivt för människan. Men i övrigt kan vi så här i efterhand se att vårt upplägg påminner mycket om det gamla programmets, fast vi inte sneglat på de tidigare kursplanerna när vi tagit fram våra, säger Ann-Kristin Espmark.
Sahlgrenska akademin vill att alla lärare ska vara disputerade, vilket kan vara besvärligt inom ett så ungt område som audiologi, där det bara finns nio disputerade i hela landet. Tre av dem arbetar nu som lektorer på Sahlgrenska akademin.
Antagningen nu i höst var den första sedan höstterminen 2006, och söktrycket blev över förväntan: 317 sökte till de 20 platserna på programmet. Med överintaget togs totalt 30 nya audionomstudenter in.
– Vi har gjort en ganska tuff marknadsföring, och om studenterna inte sett annonserna själva är det ofta någon släkting eller vän som sett dem, och tipsat om programmet, säger Ann-Kristin Espmark.
Ofta hörselskadade personer i studenters närhet
Flera av de nyintagna studenterna har hörselskadade människor i sin närhet som väckt deras intresse för hörsel och ljud. Som 24-åriga Mimmi Karlsson, vars ena förälder är döv och den andra har en hörselskada:
– Jag har läst om flera andra utbildningar men inte tyckt att de passade mig. Men min moster såg reklam för audionomprogrammet och tipsade mig om att jag borde söka, säger hon.
Även Jonas Malmström har flera närstående som är hörselskadade, och dessutom en syster som är döv. Han har tidigare arbetat som dövblindsteckentolk, som innebär att man tecknar taktilt i handen.
– Jag skulle vilja arbeta som audionom i dövblindteamet, eller specialisera mig på behandling av tinnitus. Jag är också intresserad av att arbeta mer tekniskt med olika hjälpmedel, säger Jonas Malmström.