Professor Gunnar C. Hansson och den mucinbiologiska forskningsgruppen vid institutionen för biomedicin, Sahlgrenska har fått ett eget treårigt anslag från National Institute of Health (NIH). Anslaget finansierar forskning om hur det inre slemlagret i tjocktarmens skyddar tarmen från inflammation och sjukdomen ulcerös kolit.
Det är inte många svenska forskare som lyckas få anslag från NIH, och när det sker är huvudsökanden oftast en amerikansk PI, principal investigator. Gunnar C Hansson och hans grupp har nu lyckats få ett eget anslag från NIH på 690 000 dollar under tre år.
― För att lyckas med NIH gäller det att bedriva forskning som är metodologiskt och konceptuellt världsledande, och som inte har någon motsvarighet i USA. Jag förstår att NIH är väldigt intresserad av just vår forskning, eftersom det inte finns några andra forskargrupper som har den kunskap vi har när det gäller detta slemlager som visat sig vara så viktigt för att undvika inflammation i tarmen, säger Gunnar C Hansson.
En av medlemmarna i den mucinbiologiska forskargruppen, den disputerade forskaren Malin Johansson, kunde för några år sedan visa att det finns ett tidigare okänt inre slemlager i tjocktarmen som gör att bakterier inte kommer i kontakt med tarmens yta. Forskargruppen har fått ett internationellt genomslag med denna upptäckt.
― Det är helt fantastiskt att få ett anslag från NIH till Sverige och Göteborg i dessa tider när man samtidigt skär ner på anslagen till sina egna forskare i USA. Det visar att vi har en unik internationell position i förståelsen av uppbyggnaden och funktionen av det slemlager som skyddar tjocktarmen från alla dess bakterier, säger Gunnar C Hansson.
Vidare studier har nu visat att när detta slemlager sviktar så kommer bakterier i kontakt med tarmens yta och att detta i sin tur leder till inflammation. Forskargruppen skall nu utreda hur detta slemlager är uppbyggt och hur dess förmåga att hålla bakteriena borta åstadkommes. Man har redan fått klart för sig att detta slemlager kan svikta och bli genomsläppligt för bakterier, något som verkar vara fallet för åtminstone vissa patienter med sjukdomen ulcerös kolit.
Utvärderingen av Gunnar C Hanssons ansökan ger högt betyg på alla punkter, bland annat vad gäller samverkan med andra forskargrupper, både inom och utom Sahlgrenska akademin. De medverkande forskargrupperna är docent Fredrik Bäckhed och professor Henrik Sjövall vid Sahlgrenska akademin och Dr. Lijun Xia, Oklahoma Medical Research Foundation i USA.