INTERNATIONALISERING. Forskningsinstitutet APHRC i Kenya har just fått 15 miljoner dollar i gåva från amerikanska filantroper. Gåvan ger stabila förutsättningar för fördjupade samarbeten inom både forskning och forskarutbildning, bland annat med Sahlgrenska akademin.
African Population and Health Research Center (APHRC) är ett väletablerat privat forskningsinstitut i Nairobi, Kenya, bildat av afrikaner, lett av afrikaner och med afrikansk hälsa som fokus. Sahlgrenska akademin har ett långvarigt samarbete med institutet, bland annat inom forskarutbildning och för studenters möjlighet att genomföra examensarbeten inom global hälsa. Göteborgs universitets tidigare rektor Pam Fredman är en av institutets nuvarande styrelseledamöter.
Fantastisk donation
Göran Bondjers har sedan länge uppdrag att koordinera Göteborgs universitets deltagande i det stora samarbetet CARTA (Consortium for Advanced Research Training in Africa) där APHRC är ett av de afrikanska universitet och forskningscentrum som ingår.
– Detta är en fantastisk donation, som får stor betydelse inte bara för institutet självt utan även för institutioner inom högre utbildning i andra afrikanska länder söder om Sahara. Det gynnar också universitet i norr som är öppna för den nyskapande forskningsaktiviteten i APHRC.
Han har vid ett flertal gånger besökt APHRC, där han tidigare ingått i styrelsen. Han har undervisat både handledare och forskarstuderande, tidigare på plats i Afrika, men senaste åren har kontakten av förklarliga skäl skett via Zoom:
– Det är ett framgångsrikt institut, som byggt upp ett stort campus med hjälp av donerade medel. I många avseenden är kunskapsbildningen vid APHRC en förebild även för oss i norr. Jämfört med oss är deras forskare generellt yngre, och det är mycket stimulerande att samarbeta med dem.
Korsbefruktad kunskap
Både afrikanska länder och länder i Europa går just nu genom förändringar som påverkar hur framtidens hälsa utvecklar sig. I afrikanska länder ökar nu flera ohälsofaktorer som tidigare förknippats med en västerländsk livsstil, samtidigt som globalisering och nya resmönster ger nya förutsättningar för sjukdomar att spridas även till oss i norr. Här kan vi lära av varandra, för att hitta bästa sätt att hantera de stora hälsoutmaningar världen står inför, konstaterar Göran Bondjers:
– I Sverige och andra nordeuropeiska länder kan utmaningar från både nya och gamla infektionssjukdomar öka. Till exempel kan sjukdomar som malaria öka även på mer nordliga breddgrader, bland annat på grund av klimatförändringar. I afrikanska länder finns mycket erfarenhet och studiekohorter som vi kan lära av.
Bunmi Makinwa, som är styrelseordförande för APHRC, kommenterar den stora donationen på institutionens hemsida:
– Afrikanska institutioner är mycket relevanta för att generera lokalt relevant kunskap som kan påskynda kontinentens omvandling. Att bli uppmärksammad för det utmärkta arbete som genomförts under de senaste 20 åren är en ära.
Amerikanska filantroper
Donatorerna är de amerikanska filantroperna MacKenzie Scott, som är delägare i Amazon, och hennes make Dan Jewett.
– Vi är glada och mycket tacksamma till MacKenzie Scott och Dan Jewett för denna vänliga gest. På APHRC är vi engagerade i påtaglig och meningsfull social transformation genom vårt arbete med hälsa och utveckling. Denna generösa gåva kommer att fördjupa vårt arbete, öppna nya partnerskap och stärka centrets finansiella hållbarhet, avslutar Bunmi Makinwa.
AV: ELIN LINDSTRÖM