Varför får man håll? Varför är vi kittliga? Varför måste barn borsta tänderna? Många kluriga frågor blev det när mellanstadieelever fick chansen att ställa dem till panelen på Sahlgrenska akademin.
”Fråga doktorn” har vid det här laget blivit en tradition på Medicinareberget under Vetenskapsfestivalen. I år kunde skolklasserna ställa frågor om kroppen, hälsan och vården till en panel med en läkare, en tandläkare en sjuksköterska och en hjärnforskande sjukgymnast.
− Det enkla svaret är att man inte vet varför man får håll, men det svaret räcker väl inte för er? frågade läkaren Henrik Sjövall retoriskt, och förklarade sedan att vissa djur har ett hölje vid levern som drar ihop sig när djuret behöver mer vätska:
− Teorin är att vi också brukade ha ett sådant hölje tidigare, och att det är när det försöker dra ihop sig som det kan hugga till i sidan och vi får håll.
En annan svårbesvarad fråga var den om varför vi är kittliga.
− Det är lite som med håll, forskarna vet inte riktigt vad kittlighet är, svarade sjukgymnasten Helena Backlund Wasling som också ledde frågestunden:
− Man tror att kittlighet är bra för att det blir en mysig lek för små barn och deras föräldrar, ett roligt sätt att vara tillsammans och få kontakt.
Richard Paradi, barnsjuksköterska som arbetar på barnakuten på Östra sjukhuset, berättade att den vanligaste orsaken till att barn som går i skolan kommer in till akuten är att de skadat sig, som att de brutit armen eller fått ett sår som måste sys. Han fick också svara på vad blindtarmen egentligen är bra för:
− Jag har hört att blindtarmen hade en funktion tidigare, när vi var mer som apor och brukade äta gräs. Då bildade blindtarmen ett ämne som behövdes för att bryta ned gräset. Det kan vara så att blindtarmen behövs för något idag också, och jag vet att det forskas om det.
− Just det, och djur som äter gräs har ofta en jättestor blindtarm, fyllde Henrik Sjövall i.
Tandläkaren Birgitta Lindquist fick frågor om varför det är så dåligt att äta godis, om det är bättre att äta lite godis varje dag eller jättemycket en gång i veckan (absolut det sistnämnda, svarade tandläkaren) och varför det är viktigt att sköta sina tänder när man är liten:
− När man är ung har tänderna precis kommit fram och inte fått vara i kontakt med saliven så länge som hos vuxna, och därför är barns tänder extra känsliga. Vi vuxna kan slarva lite mer än ni kan.
I panelen i årets ”Fråga doktorn” deltog tandläkarna Birgitta Lindquist och Torgny Alstad, läkarna Henrik Sjövall och Carl Johan Behre, sjuksköterskan Ulrica Langegård samt barnsjuksköterskan Richard Paradi. Helena Backlund Wasling ledde frågestunderna. Vid tre tillfällen besvarade de frågor från fem skolklasser i årskurs 3 och 5.