Varje år finns en miljon kronor att söka för projekt om hur mun- och tandhälsan kan förbättras. Säkert finns det många goda idéer – och för dig som har ett intressant uppslag är det dags att förbereda din ansökan. Västra Götalandsregionen söker projekt som vågar gå utanför ramarna och har ett tvärvetenskapligt perspektiv som involverar flera yrkesgrupper och kompetenser. Syftet är att öka kunskapen om tand- och munhälsa hos individer, familjer och grupper.
Projektet ska kunna leda till användbara och hälsofrämjande metoder som kan få genombrott i verksamheter samt öka personernas deltagande och ansvar för sin egen hälsa (intervention). Du erbjuds handledande stöd och en forskarkontakt.
– Vi vill se nya och djärva forskningsprojekt som bygger på idéer och erfarenheter direkt från olika verksamheter, säger Gabriel Edgardo Alfaro som är tandvårdsstrateg på Tandvårdssamordning Koncernkontoret. Sökanden kan vara socionom, psykolog, tandläkare, arbeta i kommunal verksamhet eller ha helt andra utgångspunkter. Det handlar om att hitta nya infallsvinklar och åtgärder för en bättre tand- och munhälsa – vars påverkan för allmänhälsa och folkhälsa har fått ökat intresse. Det finns olika hälsofrämjande aspekter som kan behöva belysas exempelvis tand- och munhälsans betydelse för individens självkänsla. Bidrag kan även sökas för epidemiologisk forskning med ett hälsofrämjande perspektiv.
– För att locka fler att börja forska om tandhälsa, måste vi väcka intresset tidigt och sätta tankar i rullning. Fundera gärna över hur du eller din verksamhet kan bidra – eller tipsa en kollega, uppmanar Gabriel Edgardo Alfaro.
Alla i Västra Götaland kan söka – ansökningstiden är 1 maj – 31 maj
Medlen kan sökas av dig som arbetar hos offentlig eller privat vårdgivare, forskningsenheter, kommuner, organisationer och föreningar som är lokalt verksamma i Västra Götaland. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen välkomnar särskilt forskning som sker i samverkan mellan olika yrkesgrupper, kompetenser och organisationer. Ansökningarna bedöms av en fristående vetenskaplig granskningsgrupp.
Lite hjälp på vägen: Oavsett yrke och utbildning är du eller din verksamhet välkommen att ansöka om anslag för ett forskningsprojekt. Du måste ha en handledare som är disputerad – om du inte är det själv. För att få en handledare kan du höra av dig till Folktandvårdens forskningsstöd Forskning och utveckling
Läs mer på Regionala FoU-medel och på Vårdgivarwebben, FoU & planering.
Där kommer all information att publiceras med kontaktuppgifter och länk för att ansöka med mera.
Kontakta gärna Tandvårdssamordning
Gabriel Edgardo Alfaro, tandvårdsstrateg
Koncernkontoret
076-887 10 17